174 tálib megölésével kezdődtek a pakisztáni harcok

Vágólapra másolva!
Több mint 170 Szvat-völgyi lázadó megöléséről számolt be pénteken a pakisztáni hadsereg szóvivője, egy nappal azután, hogy a kormány elrendelte a tálibok likvidálást, felmondva a fegyvernyugvási megállapodást. A térségből a napokban 200 ezer civil menekült el, de sokan nem mernek mozdulni, mert a tálibok állítólag elaknásították az utakat. Szvat-völgy fővárosában nincs se víz, se áram, és a boltok is bezártak.
Vágólapra másolva!

24 óra alatt 174 tálib lázadót ölt meg a pakisztáni hadsereg - közölte pénteken Athar Abbasz pakisztáni katonai szóvivő. Csütörtökön jelentette be Juszuf Raza Gilani miniszterelnök, hogy a kormány elrendelte a Szvat-völgyi lázadók likvidálását, ezzel felmondva a februárban kötött fegyvernyugvási megállapodást. "Próbáltunk tárgyalni, próbáltunk megbékélni, felajánlottuk az olajágat, de nem hagyhatjuk, hogy elleneszegüljenek a kormánynak" - mondta Mahdum Sah Mehmud Kuresi pakisztáni külügyminiszter a hadművelet megindítása után.

A harc főként Szvat-völgy fővárosában, Mingorában, Kabal térségében, valamint a szomszédos Dir és Buner körzetekben dúl. A lázadók erősségeit a levegőből és a földön is támadják. A pakisztáni katonai szóvivő szerint Szvat-völgyben 143 lázadót öltek meg, Dirben 25-öt és hatot Bunerben. Athar Abbasz szerint összesen tíz pakisztáni katona esett el: hét Szvat-völgyben és 3 Dirben. Független forrásból származó adatok nincsenek a halottak számáról. A szóvivő azt jósolja: elhúzódhatnak a harcok, mert a tálibok elsáncolták magukat, és maximálisan kihasználják a terület adottságait, melyek ideálisak a gerillaharchoz.

A pakisztáni kormány azzal vádolja a tálibokat: megpróbálják megakadályozni, hogy a civilek elhagyhassák a térséget. Az ENSZ szerint a napokban 200 ezer civil menekült el a völgyből, és további 300 ezer készül ugyanerre. A menekülőknek nagyon kevés idő alatt kellett elhagyniuk otthonaikat, sok család szétszakadt, a menekülttáborok orvosai szerint pedig rengetegen szenvedtek pszichés traumát - állítják segélymunkások.

A pakisztáni hadsereg állítja, hogy próbál segíteni a menekülő civileknek táborok felállításával, de több ezren vannak, akik nem tudnak vagy nem hajlandók mozdulni. Az utakat elállják a lázadók, és állítólag egyes utakat el is aknásítottak. Egy mingorai újságíró azt mondta a BBC-nek, hogy csütörtök óta nincs se áram, se víz, a boltok bezártak, és reális veszély, hogy komoly élelmiszerhiány alakulhat ki. A BBC iszlámábádi tudósítója szerint a kormány biztos abban, hogy a közvélemény mellette áll, de ez könnyen változhat, ha civil áldozatokról érkeznek jelentések. Azok, akiknek sikerült elmenekülni, a kormányt és a lázadókat egyaránt hibáztatják a kialakult helyzetért.

Az összesen mintegy félmilliós pakisztáni hadsereg százezer katonája állomásozik jelenleg az afgán határ térségében, ebből 15 ezer a Szvat-völgyben. Az Egyesült Államok milliárdokat adományozott Pakisztánnak hadserege fejlesztésére, és kiképzőket küldött az északnyugati határtérségben harcoló alakulatok átképzésére. A Szvat-völgyben harcoló tálib fegyveresek száma becslések szerint legfeljebb hétezer fő lehet. Fegyverzetük jobbára automata kézifegyverekből, különféle gránátokból és robbanóanyagokból áll.