Kényes poénokkal vágódott be a washingtoni tudósítóknál Obama

Vágólapra másolva!
"Olyan sikeres lesz a következő száz napom, hogy 72 nap alatt a végére érek" - viccelődött Barack Obama a Fehér Ház tudósítóinak díszvacsoráján. Az amerikai elnök feleségén, George Bushon, kormánytagokon is viccelődött, összesen 16 percen keresztül. Elsütött egy poént szeptember 11-éről és a színes bőrről is. A kényes vicceket díjazta a hallgatóság.
Vágólapra másolva!

Tizenhat percen keresztül viccelődött Barack Obama amerikai elnök saját magán, a bőrszínen, szeptember 11-i terrortámadásokon, George W. Bushon és az újságírókon a Fehér Ház tudósítóinak díszvacsoráján mondott beszédében. A legtöbb viccet elnöksége első száz napjáról mondta, de elsütött poénokat a first lady, Michelle Obama és az alelnök, Joe Biden kárára is.

"Nagyon remélem, hogy a következő száz napom olyan sikeres lesz, hogy 72 nap alatt a végére érek. A hetvenharmadikon megpihenek" - mondta. A vallási párhuzamok után egy még kényesebb témára tért át, előbb szeptember 11-éről, majd a faji kérdésről poénkodott.

Az egyik viccével a szeptember 11-i támadást idéző áprilisi, manhattani pánikra utalt. A New York-iak körében nagy riadalmat keltett, amikor egy fotózás miatt Manhattan felett körözött az elnöki repülőgép - a városlakók nem tudtak a fotózásról, ezért sokan menekülni kezdtek, és több épületet kiürítettek. A eset miatt egy magas rangú kormánytisztviselőt leváltottak. Az elnök annyit fűzött a történtekhez: "Sasha és Malia (Obama gyerekei - a szerk.) nincsenek itt, mert büntetésben vannak. Senki nem viheti sétarepülésre az elnöki különgépet Manhattan körül. Mindegy, kinek a gyerekei."

Még ingoványosabb talajra lépett Obama, amikor - mint Amerika első afroamerikai szármezású elnöke - a képviselőház elnökének bőrszínén viccelődött. A republikánus John Boehner fehér férfi, de állandó napbarnítottsága miatt gyakran ugratják a kongresszusi képviselők. Róla azt mondta Obama: "Nagyon sok közös van bennünk. Ő is - színes. Habár nem természetes színű".

A viccelődő Obama - a Guardian szerint - megnyerte magának a közönséget. A széksorokban újságírók és politikusok mellett számos hollywoodi híresség is megjelent. Ott volt Steven Spielberg, Geroge Lucas, Glenn Close, Natalie Portman, Eva Longoria Parker és Robert de Niro. Több híres énekes is megjelent, köztük Sting és Alicia Keys.


Obama beszéde - a hallgatóságnak nagyon tetszett

Az újságíróknak címezte a poént, amikor azt mondta a teremben ülőknek: "A legtöbben írtatok már rólam... és mindannyian rám szavaztatok". Dick Cheney-ről, a Bush-kormány alelnökéről pedig azt mondta: Dick Cheney sajnos nem tudott eljönni, mert visszaemlékezéseiből ír könyvet, amelynek munkacíme: "Hogyan lőjük le a barátainkat, és kínozzunk embereket". A poénnal a korábbi alelnök balszerencsés vadászkalandjára és a George W. Bush idején alkalmazott kihallgatási módszerekre utalt.

Obama 16 perces beszéde nem szokványos az általában komoly hangulatú díszvacsorán, ahol a tudósítók előtt a korábbi elnökök ritkán vicceltek. Viccesebb beszédet Laura Bush, Geroge Bush felesége mondott korábban, 2006-ban pedig Stephen Colbert komikus a médián és az elnökön is gúnyolódott.

Kampánya során Obamát humora is népszerűvé tette, a viccelődéssel azonban elnöksége alatt eddig óvatosan bánt - írja a Guardian. A díszvacsorán viszont még azzal is viccelődött, hogy tulajdonképpen nem is akart jelen lenni. Az új elnök ugyanis kampányában sokat támadta a washingtoni politika belterjességét.

A Fehér Ház tudósítóinak vacsoráján elmondott beszédet az elnök tanácsadója, David Axelrod és beszédírója, Jon Favreu szerkesztették - írja a Guardian.