H1N1: Csúsztatná a mekkai zarándoklatot a főmufti

Vágólapra másolva!
Mexikó lebeszéli polgárait a kínai utazásról, mert Kína az új típusú influenza miatt karantén alatt tart több mexikóit, miközben törölte a két ország közti repülőjáratokat. Közben az amerikai betegek száma már több százzal meghaladja a mexikói fertőzöttekét. A járványt a Közel-Keleten is megpróbálják megelőzni, a dubaji főmufti a mekkai zarándoklat elhalasztását javasolta. Boszniában ál-gyógyszertárak próbálják meglovagolni a járványtól való félelmet.
Vágólapra másolva!

A mexikói kormány szerint elfogadhatatlan, hogy a kínai hatóságok az új típusú influenzavírusra hivatkozva karantén alá helyeztek több mexikói beutazót, törölték a két országot összekötő repülőjáratokat és betiltották a mexikói sertéshús importját. Mexikó szerint az ázsiai ország olyan mexikói állampolgárokat is karanténba zár, akik nem mutatják az új H1N1-es altípusú vírusfertőzés tüneteit, a kormány szerint jelenleg összesen 14 mexikóit tartanak elkülönítve elővigyázatosságból.

A méltatlannak érzett intézkedésekre válaszul Mexikó arra biztatta polgárait, hogy ne utazzanak Kínába, és lemondta részvételét a május 19. és 21. között Sanghajban megrendezendő Sial vásáron. A világ egyik legjelentősebb mezőgazdasági és élelmiszeripari szakvásárán 30 mexikói cég képviseltette volna magát.

Az USA-ban több a beteg

A Mexikóval szembeni kínai intézkedések oka, hogy az új vírus először Mexikóban jelent meg, ahol eddig 48 halálos áldozatot követelt, és több mint 1600 embert betegített meg. Az Egyesült Államokban azonban már jóval több a beteg, mint a közép-amerikai országban: 2532 fertőzöttről bizonyították be, hogy az új vírustól betegedett meg. Eddig három amerikai halt meg a fertőzés szövődményei miatt - a harmadik egy harminc év körüli férfi. Az Egyesült Államok területén korábban egy texasi nő és egy kisgyerek halt meg a betegségben.

Kínában vasárnap megerősítették az első H1N1-fertőzést. Egy 30 éves szecsuáni férfi kapta el a kórt, aki az Egyesült Államokból tért haza a közelmúltban. Az új vírust egy, az Egyesült Államokból hazatérő 30 éves férfi szervezetében mutatták ki. A férfi tokiói és pekingi átszállással szombaton érkezett meg a tartományi fővárosba, Csengtuba, ahol kezelik.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vasárnapi adatai szerint eddig világszerte összesen 30 országban 4694 embert fertőzött meg bizonyítottan az új típusú influenza. A WHO gyakran alacsonyabb számokat közöl és később, mint az érintett államok, mert meghatározott eljárásrend szerint ellenőrzi a bejelentéseket.

A dubaji főmufti óv a járványtól

Az influenza miatt a mekkai zarándoklat elhalasztását, és a szabadban imádkozást javasolja a muszlimoknak a dubaji főmufti. Abdel-Azíz Haddád sejk fatvájában (vallási állásfoglalásában) azt tanácsolta a hívőknek, hogy "két-három héttel halasszák el az omrákat, a mekkai kis zarándoklatokat, amíg a járványhelyzet nem stabilizálódik" - írta az Emarataljum dubaji napilap.

Haddád sejk azt is ajánlotta, hogy a hívők ritkábban álljanak a közös imák alkalmával a mecsetekben, és inkább a mecsetek belső udvarain vagy kertjeiben imádkozzanak. Tanácsát az ottani körülményekhez igazítva megfontolásra érdemesnek tartja a templomokban, a mozik vetítőtermeiben és minden olyan zárt helyen - például az éttermekben -, ahol egy időben sokan tartózkodnak.

Szaúd-Arábiában még egyetlen új influenzás esetet sem jeleztek, és a sivatagi királyságban lévő iszlám szent helyekre, Mekkába és Medinába folyamatosan áramlanak a hívők a világ minden tájáról. Az Egyesült Arab Emírségekben még nem fedeztek fel az új influenzára utaló, gyanús megbetegedést, de a hatóságok óvintézkedések sorozatát vezették be a járvány ellen.

Hamis gyógyszereket árultak Boszniában

Bosznia és Hercegovinában az új típusú influenzától való félelmet kihasználó csalók és bűnszervezetek hamis gyógyszerek értékesítésébe kezdtek - figyelmeztetett hétfőn az egészségügyi minisztérium. Az utóbbi hetekben több száz internetes oldal bukkant fel, amelyeken illegális gyógyszertárak új típusú influenza elleni gyógyszereket ajánlanak. Ezeknek a minősége és hatása is ismeretlen. A minisztérium szerint az sem zárható ki, hogy bosznia-hercegovinai titkos laboratóriumokban állítják elő őket.

Az egészségügyi hatóságok figyelmeztették a lakosságot, hogy hagyják figyelmen kívül az e-mailben érkező gyógyszerajánlatokat. Felesleges pénzkidobás az így reklámozott szerek megvásárlása, és aki használja őket, még az egészségét is kockáztatja - közölte a tárca.