Mérges gázzal támadtak afgán lányiskolákra

Vágólapra másolva!
Rövid idő alatt három leányiskolában történt tömeges mérgezés Afganisztánban. A hatóságok szerint a diáklányok és a tanárok gázmérgezést szenvedtek, de azt nem tudják, ki és miért akarta megmérgezni a gyerekeket. A támadás olyan vidéken történt, ahol sosem uralkodtak a tálibok.
Vágólapra másolva!

Közel 90 kislányt kellett kórházba vinni egy afganisztáni iskolából kedden, miután feltehetően gáztámadás érte az épületet. A Kapisza tartománybeli Kazaak település leányiskolájában történt mérgezés következtében összesen 94-en kerültek kórházba, köztük az iskolások mellett három tanár és az intézmény két őre. A páciensek hánytak és szédültek, néhányan el is ájultak, ugyanazokat a tüneteket mutatták, mint a közeli Csarikar város két leányiskolája ellen elkövetett feltételezett gáztámadás áldozatai.

A két csarikari eset egyike hétfőn történt, míg a másik még április 26-án. A diákok azóta már mind túl vannak a veszélyen - számolt be róla a tartomány rendőrfőnöke, Matiulla Szafi. Mindhárom eset a közép-ázsiai országnak egy olyan részében történt, amelyet sohasem állt a tálibok szigorú fennhatósága alatt, és ahol még akkor is működtek a leányiskolák, amikor az ország nagyobb részén a nők oktatását a vallási fanatikusok megtiltották.

A belügyi szóvivő szerint a kormány egyelőre nem tudja, hogy mi áll az esetek mögött. Egyelőre azt sem tudták még azonosítani, milyen gázról van szó, és hogyan került a három helyszínre. A betegek vérmintáit elküldték az amerikai erők közeli bagrami támaszpontjára, de vizsgálati eredményeket még nem kaptak vissza.

A leányiskolák elleni támadások tavaly váltak gyakoribbá, párhuzamosan az iszlamista erők aktivitásának erősödésével, s mindenekelőtt a tálibok hátországának tartott keleti és déli tartományokban. Tavaly Kandahárban egy férfi savat öntött több kislány arcába, hogy megbüntesse őket, amiért iskolába járnak.