Már nincsenek Bolíviában Rózsáék magyar társai

Vágólapra másolva!
Még a bolíviai kommandósakció előtt elhagyhatták a dél-amerikai országot azok a magyarok, akiket Rózsa-Flores Eduardo csapatával összefüggésben keresnek a bolíviai hatóságok. Az ügyben korábban Bolíviába küldött argentínai magyar nagykövet szerint a négy magyar és egy szlovák már jóval korábban távozott. Egyikük az ír sajtó szerint Írórszágban lehet.
Vágólapra másolva!

Még az április 16-i rendőri akció előtt elhagyta Bolíviát az a négy magyar és egy szlovák férfi, akiknek a helyi hatóságok szerint kapcsolatuk lehetett az április 16-án lelőtt Rózsa-Flores Edurado csoportjához - írta Józsa Mátyás Buenos Aires-i magyar nagykövetre hivatkozva a La Prensa című bolíviai lap.

A magyar Dudog Gábor, Gáspár Daniel, Révész Tibor, Nagy Lajos Tamás és a szlovák Ivan Pistovcák már az előtt elhagyták Bolíviát, hogy április 16-án, a Santa Cruz-i Las Américas szállodában végrehajtott rendőri akció során lelőtték volna magyar-bolíviai-horvát állampolgárságú Rózsa-Florest, az ír Michael Dwyert és a romániai Magyarosi Árpádot. Az akcióban a rendőrök elfogták a magyar Tóásó Elődöt, illetve a bolíviai-horvát állampolgárságú Mario Tadicot.

Józsa Mátyás korábban az [origo]-nak is azt mondta, hogy megbízható információi szerint a felszámolt csoporttal összefüggésbe hozott magyarok már nincsenek Bolíviában. A nagykövet szerint két különböző forrás is ezt jelezte neki, az egyik Tóásó Előd volt: a férfi a La Pazban azt mondta a nagykövetnek, hogy Dudog és Gáspár már jóval korábban elhagyták a csapatot. A nagykövet a másik, "megbízható" forrásáról nem volt hajlandó semmit elárulni, mivel - mint fogalmazott - "az az ember jelenleg az életével játszik".

Április 15-én az Irish Times is arról számolt be, hogy a magyar, aki az ír Michael Dwyert és Rózsa-Florest összehozta, valószínűleg már visszatért Írországba, és jelenleg is ott tartózkodik. A jelenlegi adatok alapján ez a férfi Révész Tibor lehetett, aki 2008-ban biztonsági őrként ugyanannál az ír cégnél dolgozott, mint Dwyer. Révész korábbról jól ismerte Tóásó Elődöt és Magyarosi Árpádot is. Az El Deber című lap is megírta, hogy Révész toborzott embereket Rózsa Floresnek, méghozzá nyíltan, az interneten.

Kihallgatják Tóásót

A bolíviai képviselőház vizsgálóbizottságának sikerült magyar-spanyol tolmácsot találnia, így azt tervezi, hogy helyi idő szerint hétfőn meghallgatja a terrorizmussal gyanúsított, Santa Cruzban április 16-án elfogott Tóásó Elődöt - jelentette be César Navarro, a testület kormánypárti elnöke. A bizottság hétfőn tervezi meghallgatni az Öreg (el Viejo) néven ismert Ignacio Villa Vargast is, aki az ügy koronatanúja lehet.

A La Prensa a hétvégen azt írta, hogy elmaradtak a péntekre beharangozott előzetes meghallgatások a bíróságon, mert az ügyészség nem értesítette Tóásót és a vele együtt elfogott, bolíviai-horvát állampolgárságú Mario Tadicot, így a San Pedro börtönben előzetes letartóztatásban lévő gyanúsítottak nem tudtak megjelenni. A Vargast, valamint a fegyverszállítással gyanúsított Alcides Mendozát és Juan Carlos Guebert hallgatta volna meg miután az ügyészség bemutatta a Rózsa-Floresék számítógépein talált információkat.

Újabb letartóztatások

Közben óvadék ellenében szabadlábra helyeztek három bolíviai férfit, akik nagy tűzerejű fegyverekkel közelítették meg Julio Terrazas bíboros Santa Cruz-i rezidenciáját. Bolíviai napilapok beszámolói szerint a 16 éves Hormando Rivera Ariast, nagybátyját, Mario Villarroel Medellínt és egy biztonsági cég személyzeti főnökét, José Ronald Parada Justinianót még pénteken fogták el a rendőrök.

A rendőrség szerint a három férfinál talált fegyverek - köztük három, kilenc milliméteres kaliberű, izraeli gyártmányú Uzi géppisztoly - hasonló azokhoz, amelyeket a Rózsa-Flores vezette állítólagos terrorista csoport rejtegetett a Santa Cruz-i Las Américas szállodában. Az ügyészség eredetileg terrorizmussal gyanúsította a három férfit, de a vizsgálatok során vasárnap szervezett bűnözésre módosította a vádat, mert kiderült, hogy Rivera és Villarroel el akarta adni a fegyvereket Paradának.