Erőből megy neki Pakisztán a táliboknak

Vágólapra másolva!
A szvat-völgyi tálibok egyik legfontosabb erősségének ostromára készül a paksztáni hadsereg. A BBC szerint heves harc várható a bekerített Pesár-völgyben. A pakisztáni offenzíva miatt jogvédők civil áldozatoktól tartanak, az ENSZ pedig hatalmas humanitárius vészhelyzetre készül.
Vágólapra másolva!

Csapatszállító helikopterek segítségével kerítette be az egyik szvat-völgyi tálib erősséget a pakisztáni hadsereg, amely néhány napja offenzívát kezdett a szélsőséges iszlamisták ellen - írja a BBC. A Szvat-tartományhoz tartozó Pesár-völgyben mintegy 15 000 pakisztáni katona néz szembe a helyi tálib vezér, Maulana Fazullah 5000 fegyveresével.

A pakisztáni hadsereg szóvivője megerősítette, hogy helikopterekkel szállítottak csapatokat a helyszínre, de további részleteket nem árult el a hadműveletről. A BBC helyszíni tudósítója szerint a katonák lezárják a Pesár-völgy kijáratait, ádáz küzdelemre lehet számítani.

Pesár Szvat tartomány központjától, Mingorától 65 kilométerre északnyugatra található, a BBC szerint a területen katonai kiképzőtáborokat és öngyilkos merénylőket felkészítő táborokat is működtetnek a tálibok. Maulana Fazullah tálib vezető ide szokott visszahúzódni, amikor a hadsereg megszorongatja, és a híradások szerint most is ott tartózkodik.

Százak menekülnek

A pakisztáni offenzíva elől a Pesár-völgyből is százak menekültek el, a Human Right Watch nemzetközi jogvédő szervezet pedig arra figyelmeztette a harcoló feleket, hogy tegyenek meg mindent a civilek megvédésére. Brad Adams, a szervezet ázsiai igazgatója közölte: "Az, hogy a tálibok embereket fejeznek le és civileket használnak élő pajzsként, nem ad felhatalmazást a pakisztáni hadseregnek."

Forrás: Google Maps

A jogvédők szerint a béke a Szvat-völgyben csak akkor teremthető meg, ha a háború alatt a civilek a lehető legkevesebbet szenvednek a harcok miatt. A Human Rights Watch úgy tudja, hogy a tálibok aláaknázzák a Szvat-völgy egyes részeit, és nem hagyják, hogy a lakosság elmeneküljön a tartomány székhelyéről - értesült a BBC. A pakisztáni hadsereg szerint eddig több száz tálib harcost öltek meg a területen.

Humanitárius vészhelyzet

Az ENSZ szerint 360 000 pakisztáni menekült el eddig a Szvat-völgyből az offenzíva miatt, akik számára rendkívüli humanitárius segítséget küldenek. "Ez egy hatalmas és gyorsan kibontakozó vészhelyzet, amely sokkal több forrást igényel, mint amennyi a régióban rendelkezésre áll" - mondta Antonio Guterres, az ENSZ menekültügyi főbiztosa.

A pakisztáni kormány februárban még engedményeket tett a táliboknak, és a béke fejében beleegyezett, hogy a Szvat-völgyben az iszlám saria törvénykezés vegye át a világi bíróságok helyét. A tálibok azonban az engedmények hatására a környező kerületekbe is benyomultak, ami véget vetett a békének.