Londonból súgnak a szomáliai kalózoknak

Vágólapra másolva!
A szomáliai kalózok ismerik a megtámadott hajókat, mert Londonból, a világ hajózási központjából segíti őket valaki - állítja egy kiszivárgott hírszerzési jelentés. A kalózok több esetben pontosan tudták, honnan érkezik a hajó és hova tart, pontosan ismerték a felépítését és a szállítmányt is. Gyanús az is, hogy egyre inkább elkerülik a brit hajókat.
Vágólapra másolva!

Az öt nagy szomáliai kalózcsoport közül legalább egynek vannak londoni kapcsolatai, akik segítenek a célpontok kiválasztásában, és információkat is kiadnak a hajókról - írja egy kiszivárgott hírszerzési információ alapján a Guardian. A jelentés szerint legalább három (egy török, egy görög és egy spanyol) elrabolt hajóról a kalózoknak biztosan voltak Londonból származó információik.

A kalózok mindhárom esetben pontosan tudták, hogy milyen típusú, milyen nemzetiségű hajót fognak elrabolni, milyen szállítmánnyal.

Haldun Dincel, az elrabolt török hajó anyacégének vezetője, aki műholdas telefonon keresztül tárgyalt a kalózokkal, a Guardiannak azt mondta: "Mindent tudtak. Tudták, honnan érkezik a hajó és hova tart, pontosan ismerték a felépítését és a szállítmányt is." A kiszivárgott jelentés szerint volt olyan támadás is, amit előre begyakoroltak, olyan sokat tudtak a hajóról.

A jelentésben nem szerepel egyértelműen, hogy ki lehet a londoni kapcsolat. Haldun Dincel szerint biztosan iparági belső ember. A jelentés szerint az is lehetséges, hogy hajózással foglalkozó nemzetközi szervezetktől származnak az információk. Gyanússá teszi a jelentés szerint a brit szálat az is, hogy a kalózok egyre inkább elkerülik a brit felségjelzésű hajókat. London a világ legjelentősebb hajózási és biztosítása központja is egyben.

Egy hajót azonosítani a nyílt óceánon ezzel együtt sem könnyű - mondta Graeme Gibbon-Brooks tengerészeti hírszerző a Guardiannak. A legvalószínűbb, hogy a kalózok általában kapnak egy listát a lehetséges célpontokról, így ha találkoznak valamelyik hajóval, tudják, mire számíthatnak.