Bíróság elé állítják a mianmari ellenzék vezetőjét

Vágólapra másolva!
Börtönbüntetésre ítélhetik a mianmari ellenzék házi őrizetben lévő vezetőjét, Aung Szan Szú Kjit, amiért múlt héten egy amerikai férfi töltött két napot a házában. A katonai junta törvényei szerint külföldiek nem éjszakázhatnak helyieknél, és a mianmari vendégeket is be kell jelenteni.
Vágólapra másolva!

Bíróság elé állítják csütörtökön az évek óta házi őrizetben tartott mianmari ellenzéki vezetőt, a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjit - közölte pártja, a Nemzeti Liga a Demokráciáért szóvivője. Szú Kjit és két másik nőt, aki a házában él, azzal kapcsolatban fogják perbe, hogy múlt héten egy amerikai férfi titokban beosont az ellenzéki vezető házába és ott töltött két napot. A szóvivő elmondta: úgy tudja, hogy reggel átszállítják a három nőt a ranguni Inszein börtönbe. Arról azonban nem volt információja, hogy milyen vádakkal akarnak a katonai junta hatóságai eljárást indítani.

Az amerikai John William Yettaw állítólag úgy jutott be az ellenzéki vezető házába május elején, hogy átúszta a ház melletti tavat, majd két nap múlva ugyanilyen módon akart távozni, de a mianmari hatóságok elfogták és őrizetbe vették. A katonai junta különösen szigorú törvényei közé tartozik, hogy a délkelet-ázsiai ország polgárainak értesíteni kell a helyi hatóságokat arról, ha éjszakára olyan látogatót fogadnak, aki nem a családjuk tagja. A törvény szerint külföldi állampolgár nem töltheti az éjszakát egy helyi lakos házában. Szú Kji pártjának néhány tagjára korábban már kiszabtak börtönbüntetést ezeknek a szabályoknak a megsértése miatt.

Aung Szan Szú Kji az elmúlt 19 évből több mint 13-at házi őrizetben töltött, miután 1990-ben az általa vezetett Nemzeti Liga a Demokráciáért elsöprő győzelmet aratott az ázsiai országban (az egykori Burmában) tartott parlamenti választásokon. A katonai junta azonban nem volt hajlandó elfogadni a választási eredményt és átadni a hatalmat.