Titokban tartja Obama a fogolykínzások fotóit

Vágólapra másolva!
Bár Barack Obama elnök korábban megígérte, nem hozza nyilvánosságra az Irakban és Afganisztánban történt fogolykínzásokról készült fotókat az amerikai kormány. Az elnök szerint a képeket Amerika-ellenes propagandához használnák, és megtorlásnak tenné ki az azokon szereplő katonákat.
Vágólapra másolva!

Korábbi álláspontját megváltoztatva Barack Obama amerikai elnök úgy döntött, mégsem hozza nyilvánosságra a kormány a terrorgyanús személyekkel szembeni durva bánásmódról készült fotókat - közölte szerdán a Fehér Ház. Az elnök nem tartja jó ötletnek azoknak a felvételek közlését, amelyek az Irakban és Afganisztánban fogva tartott terrorgyanús személyekkel szembeni feltételezett visszaélésekről készültek - mondta Robert Gibbs szóvivő.

A Pentagon vezetői és a kongresszus tagjai meggyőzték az elnököt: a fotók közlése az amerikai katonák elleni megtorló akciókat váltana ki. A felvételeket ezenkívül az al-Kaida terrorszervezet nyilván felhasználná Amerika-ellenes propagandájához. Az elnök aggódik a katonák miatt - mondta Gibbs, aki szerint Obama azért sem támogatja a fotók közzétételét, mert az gátolná a visszaélésekkel kapcsolatos esetleges jövőbeni vizsgálatokat.

Az amerikai bíróságok ennek ellenére elrendelhetik a szóban forgó több tucatnyi, egyes értesülések szerint több száz fotó nyilvánosságra hozását. Gibbs közölte: Obama arra kérte az igazságügyi tárcát, dolgozzon ki a nemzetbiztonságra hivatkozó jogi érvelést ennek elutasítására, azon az alapon, hogy a közlés amerikai katonák életét veszélyeztetné.

Amikor 2004-ben bejárták a világot a fotók az iraki Abu Graib börtönben elkövetett visszaélésekről - a képeken amerikai katonák voltak láthatók, akik több esetben meztelen, pórázon tartott foglyok mellett pózoltak vigyorogva - nagy Amerika-ellenesség kapott erőre, főleg a muzulmán világban. Az Obama-adminisztráció múlt hónapban még úgy foglalt állást, hogy eleget tesz egy bírósági felszólításnak és május 28-ig nyilvánosságra hozza a felvételeket.

Republikánus politikusok üdvözölték a Fehér Ház szerdán bejelentett döntését a fotók közlésének elutasításáról. Az ACLU jogvédő csoport viszont kikelt Obama ellen, kijelentvén, hogy ez annak az ígéretnek a megcsúfolása, amelyet az elnök az átlátható és elszámoltatható kormányzásról tett. A konzervatív erők továbbra is azt hangoztatják, hogy a terrorgyanús személyekkel szembeni durva vallatási módszerek igazoltak voltak, a megszerzett információk az ország biztonságát erősítették, liberális csoportok viszont a Bush-kormányzat felelőseinek megbüntetését követelik a jogsértő, kínzásnak minősülő vallatások miatt.