Másik börtönbe vinnék Tóásó Elődöt

Vágólapra másolva!
Bolívia legszigorúbban őrzött börtönébe szállítanák Tóásó Elődöt, akit a bolíviai elnök ellen állítólag tervezett merénylettel gyanúsítanak. Áthelyezését a börtönigazgató kérte, mondván, ott "jobb körülmények között" lenne a 29 éves magyar férfi. Egy bolíviai lap nyilvánosságra hozta az április 16-i kommandósakció után készült ballisztikai jelentést, eszerint Rózsa-Flores Eduardo nem lőtt a kommandósokra, Magyarosi Árpád és Martin Dwyer viszont igen.
Vágólapra másolva!

Másik börtönbe szállíttatnák Tóásó Elődöt, akit a La Paz-i San Pedro börtönben őriznek, mert azzal gyanúsítják, hogy több társával, köztük magyarokkal együtt merényletet tervezett Evo Morales bolíviai elnök ellen. A San Pedro börtön igazgatója kérelmezte Tóásó és Mario Tadic, a másik gyanúsított áthelyezését. A kérelmet az igazgató már benyújtotta a bíróságnak, de döntés még nem született. A terrorizmussal gyanúsított két férfit a Chonchocoróba, Bolívia legszigorúbban őrzött börtönébe vinnék, ahol a hivatalos érvelés szerint "jobb körülmények" között, és "nagyobb biztonságban" lennének - jelentette a Los Tiempos című bolíviai lap.

A Chonchocoro börtön a fővárostól mintegy 30 kilométerre fekszik. Tóásó ügyvédei már előzőleg közölték, hogy nem értenek egyet a lépéssel, mert így megszakad közvetlen kapcsolatuk az életét féltő magyar fiatalemberrel, akivel egy megfelelő tolmács révén már jól tudnak beszélni.

A bolíviai hatóságok április 16-án jelentették be, hogy felszámoltak egy csoportot, amelynek tagjai szerintük meg akarták ölni Evo Morales elnököt. A kommandósok a helyi ellenzék fellegvárának számító Santa Cruz egyik szállodájában lelőtték a bolíviai születésű, bolíviai-magyar-horvát Rózsa-Flores Eduardót, az erdélyi Szovátáról származó, román állampolgár Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert. Az akció során őrizetbe vették a magyar állampolgársággal rendelkező Tóásó Elődöt, valamint a bolíviai-horvát állampolgár Mario Tadicot. (Itt mindent megtalál az állítólagos bolíviai merényletkísérletről, Rózsa-Flores Eduardóról és társairól.)

A kulcsfigura Révész lehetett

Míg korábban az ügy kulcsfigurájának Rózsa-Florest tartották, a bolíviai parlamenti vizsgálóbizottság arra a következtetésre jutott, hogy az igazi kulcsember egy másik magyar férfi, a korábban a Székely Légió vezetőjeként azonosított Révész Tibor volt. (Révészről bővebben itt olvashat.)

Róla az El Deber című lap már pár napja megírta, hogy az interneten embereket toborzott Rózsa Floresnek. Felhívásában arra buzdított, hogy jelentkezzen mindenki, aki "fizikailag és szellemileg felkészültnek érzi magát", hogy támogasson Santa Cruzban egy védelmi és felszabadító akciót. César Navarro, a parlamenti különbizottság kormánypárti elnöke és Bernardo Montenegro, az egyik ellenzéki tagja megerősítette, hogy Révész Tibor is járt Santa Cruzban, de "egyelőre még ismeretlen okból" távozott, hátrahagyva öt társát, akiken utóbb rajtaütöttek egy hotelben.

Rózsa-Flores nem lőtt vissza

A La Prensa című lap részletesen beszámol a rajtaütés után hat nappal készült ballisztikai jelentésről. Eszerint a csoport tagjai közül ketten használták a fegyverüket, és összesen öt lövést adtak le, amikor a rendőrség különleges osztaga rájuk tört. A szállodai szobák addig zárva voltak, de volt egy kisebb takarítás, állítólag a vért mosták fel. A jelentést május 8-án adták át az ügyészségnek.

Az egy folyosón, sorban egymás mellett lévő szobákból Rózsa-Floresének az ajtaját berobbantották a kommandósok, és ott 14 lövésnyom volt. Ebből hét Rózsa-Flores testét érte, és innen nem volt lövés ellenkező irányba. A mellette lévő szobában az ír Michael Dwyer lakott. Az ő szobájában a rendőrök állítólag öt lövést adtak le, és a biztonsági szolgálatra kiképzett ír kétszer tudott visszalőni, de csak a folyosó szemközti falát találta el.

A következő szoba Magyarosi Árpádé volt, ebben hétszer lőttek a kommandósok. Hat találta el, ötöt ebből Magyarosi a hátába kapott, ennek ellenére a férfi vissza tudott lőni a jelentés szerint. Az ő lövései sem okoztak kárt a támadókban a La Prensa szerint. Tóásó Előd szobája 14 lövésnyomot mutatott, noha ő a földre vetette magát, és a tarkójára kulcsolta a kezét. Mint ügyészségi vallomásában elmondta, szerinte ennek köszönheti az életét, bár a súlyos verést nem kerülte el. Az utolsó lerohant szoba Mario Tadicé volt. Ott nem találtak lövésnyomot a La Prensa beszámolója szerint.