Mégis lesz melegfelvonulás Rigában

Vágólapra másolva!
Kisebb huzavona után mégis lesz a hétvégén melegfelvonulás a lettországi Rigában. A főváros vezetése csütörtökön ugyan a várható attrocitásokra hivatkozva nem engedélyezte a tüntetést, de egy rigai bíróság helyt adott a szervezők beadványnak a tiltó határozat ellen.
Vágólapra másolva!

Mégis megtarthatják a hét végén a szokásos évi felvonulásukat a homoszexuális és leszbikus szervezetek a lett fővárosban, miután egy rigai bíróság pénteken helyt adott a városvezetés csütörtöki tiltó határozata elleni beadványnak. Riga vezetése először engedélyezte, majd csütörtökön megváltoztatta korábbi döntését, és mégsem engedélyezte a hét végére Rigába tervezett melegfelvonulást.

A rigai hatóságok arra hivatkozva akarták betiltani a rendezvényt, hogy a felvonulást ellenzők provokációra készülnek a melegek ellen. Az elmúlt években rendre erőszakos támadások érték a melegfelvonulás résztvevőit Lettországban, 2006-ban például szélsőjobboldali tüntetők fekáliával dobálták meg a menet résztvevőit, köztük külföldi európai parlamenti képviselőket.

Több lettországi és külföldi melegszervezet, sőt a dán kormány is tiltakozott az ellen, hogy a rigai elöljárók betiltották a menetet. Nyugati politikusok és más ismert személyiségek - például az ABBA svéd popegyüttes tagjai - korábban többször élesen bírálták Lettországot az ilyen esetek miatt, illetve a lett politikai elitet, amiért ellenségesen viszonyul a homoszexuálisokhoz. A felvonulás megtartására négy éve is csak az utolsó pillanatban kaptak engedélyt a szervezők.