Révész Tibor lehetett a bolíviai csoport kiképzőtisztje

2009.05.17. 14:19

Egy 16 fős csapatnak tartott katonai kiképzést a magyar Révész Tibor 2008 végén Bolíviában - írja az El Deber című helyi lap. A gyanú szerint a kiképzői tapasztalattal is rendelkező Révész toborozta és utaztatta Santa Cruzba azt a csapatot, amely az áprilisban agyonlőtt Rózsa-Flores Eduardót segítette. A bolíviai csoport tagjainak családjai egyöntetűen állítják: a fiatalok biztonsági őröknek szervezett tanfolyamra utaztak Dél-Amerikába.

A gyanú szerint egy 16 fős csapat katonai kiképzését végezte el Bolíviában az a Révész Tibor, akit a dél-amerikai országban felszámolt állítólagos terroristacsoporttal hoztak kapcsolatba a helyi hatóságok. Révész, aki a szállodai dokumentumok szerint 2008. december 11-től jauár 11-ig szállt meg Santa Cruzban, korábban biztonsági őrként dolgozott több nagy cégnél, és önéletrajza szerint kiképzői gyakorlata is volt. Az El Deber bolíviai napilap szerint ő képezte ki a Santa Cruzban megölt Rózsa-Flores Eduardo embereit.

A Santa Cruzban lelőtt ír Martin Dwyer és a bolíviai hatóságok által keresett, Rózsa-Flores csapatát korábban otthagyó Dudog Gábor édesanyja is azt közölte, hogy fiuk egy profi testőröknek tartott tanfolyamon vett részt Bolíviában. A kiképzést az El Deber szerint 2008. december 1 és 12 között tartották, és Révész a jelentkezőktől 2550 eurót is beszedett az utazás és a felszerelés költségeire. Révész, az erdélyi Székely Légió vezetője az El Deber szerint Írországban és Magyarországon is rendszeresen tartott ilyen tanfolyamokat.

Mint azt az [origo] is megírta, korábban több Révész Tibornak tulajdonított toborzólevél is megjelent a Székely Légió fórumain és más oldalakon, amelyekben önkénteseket kerestek Bolíviai küldetésre. "Egy ismerősünk úgy döntött, hogy aktívan is részt kíván venni szülőföldjének, Santa Cruz dela Sierra védelmében / felszabadításában / ki hogy nevezi. Aki úgy érzi, hogy -úgy szakmailag mint fizikailag- felkészült a segítségnyújtásra, az küldjön egy szakmai önéletrajzot... Gyűjtsetek sok hasznos információt, tapasztalatot" - olvasható a Révésznek tulajdonított felhívás a www.online-peticiok.info oldalon.

Hogy Santa Cruzba egy 16 fős csoport utazott, azt több forrás is igazolja. Rózsa-Flores Eduardo a bolíviai ügyészség által meghallgatott tanúk szerint 2008 végén azt mondta kapcsolattartóinak, hogy 16 ember érkezett hozzá, akik támogatni fogják. Az internetes toborzó levelekben állítólag Révész is 16 főt keresett a tanfolyamra, és Martin Dwyer is azt mondta családjának távozása előtt, hogy egy 16 fős csapattal vesz részt a Bolíviai testőr-kiképzésen.

Az El Deber Dudog Gábor édesanyjára hivatkozva azt írja, hogy Dudog március 26-án tért haza Bolíviából 5 hónap távollét után. Tóásó Előd, a felszámolt magyar csoport elfogott tagjának családja szerint Tóásó november 11-én utazott Bolíviába, vagyis körülbelül ugyanakkor érkezett meg, mint Dudog és Dwyer.

Az április 16-ai Santa Cruz-i kommandósakcióban felszámolt csoport több tagja is kapcsolatban ált Révésszel.  Révész Tibor Dwyert és Dudogot állítlag közös munkahelyükről ismerte: az El Deber szerint ő, Dwyer és Dudog is a Shell egyik biztonsági cégénél dolgoztak Írországban. Révész és Dwyer neve valóban szerepel az ír biztonsági őrök nyilvántartásában, Dudogé azonban nem.

A bolíviai hatóságok Révészt és Dwyert a CIA-val is kapcsolatba hozták, mivel a biztonsági cég, amelynél dolgoztal, Kuwaitban is rendelkezik irodával, és főleg olajügyekkel kapcsolatban végez biztonsági szolgáltatásokat. Az ügyet vizsgáló bolíviai hatóságok szerint ugyanakkor Révész inkább csak kiképző szolgáltatást nyújtott Rózsa-Flores csoportjának, valószínűleg nem a szervezet feje volt. A Bolíviában tevékenykedő magyar csoport vezetője az El Deber információi szerint Dudog Gábor és egy Gáspár Dániel nevű magyar férfi lehetett, akik márciusban mindketten hazatértek Magyarországra.

A bolíviai hatóságok április 16-án jelentették be, hogy felszámoltak egy csoportot, amelynek tagjai szerintük meg akarták ölni Evo Morales elnököt. A kommandósok a helyi ellenzék fellegvárának számító Santa Cruz egyik szállodájában lelőtték a bolíviai születésű, bolíviai-magyar-horvát Rózsa-Flores Eduardót, az erdélyi Szovátáról származó, román állampolgár Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert. Az akció során őrizetbe vették a magyar állampolgársággal rendelkező Tóásó Elődöt, valamint a bolíviai-horvát állampolgár Mario Tadicot.

KAPCSOLÓDÓ CIKK