H1N1: hatos riasztási fokozat jöhet

Vágólapra másolva!
Már New Yorkban is volt halálos áldozata az új típusú influenzának. A világszerte regisztrált megbetegedések több mint fele az Egyesült Államokban történt. Már Japánban is százharmincan betegedtek meg, a WHO hatosra emelheti a riasztási fokozatot.
Vágólapra másolva!

Rohamosan terjed az új típusú influenza Japánban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint. Már százharmincan betegedtek meg, köztük többen nem jártak külföldön az utóbbi időben, vagyis Japánban kapták el az influenzát.

Mivel Észak-Amerikán kívül a világnak egy teljesen másik részén is gyorsan terjed a vírus, a WHO hatosra emelheti az április 29-én elrendelt ötös riasztási fokozatot. A hatos fokozat azt jelenti, hogy a világ különböző régióiban terjed a vírus.

Egy ötvenöt éves általános iskolai igazgatóhelyettes az új influenza első halálos áldozata New Yorkban - írja a BBC.

Összesen már hatan haltak meg, és több mint 5100-an betegedtek meg az Egyesült Államokban - vagyis a világszerte regisztrált megbetegedések több mint fele itt történt, az Egészségügyi Világszervezet ugyanis összesen közel 9100 esetről tud.

New York egyes részein egészségügyi szakértők szerint felerősödhet a vírus - Thomas Frieden egészségügyi szakember ugyanakkor a New York Timesnak azt mondta, semmi nem utal arra, hogy a járvány veszélyesebb lenne, mint a minden évben rendszeresen jelentkező influenza.

A városban már számos iskola zárva tart, hogy így akadályozzák meg a vírus további terjedését.

A WHO legfrissebb adatai szerint a világon összesen hetvenhatanan haltak meg eddig az új típusú influenzában. Hétfőn Európában tizennégy új esetet jelentettek, így már összesen 263-an betegedtek meg.