Bemutatták a tévében a tamil vezér holttestét

Vágólapra másolva!
Kedd reggel még azt közölték a tamilok, hogy vezérük életben van, ám később a Srí Lanka-i televízióban bemutatták Velupillai Prabhakaran holttestét, aki feltehetően hétfőn vesztette életét az utolsó harcokban. Kedden Mahinda Rajapakse államfő bejelentette, hogy felszámolták a tamil ellenállást. Segélyszervezetek a harcokban elüldözött civilek sorsáért aggódnak, akiket internálótáborokban tartanak, hogy kiszűrjék a közéjük keveredett lázadókat.
Vágólapra másolva!

Bemutatták a Tamilt Tigrisek vezetője, Velupillai Prabhakaran holttestét kedden a Srí Lanka-i televízióban. A tamil vezér a szemcsés képeken jellegzetes katonai gyakorlóruhájában látható, és van rajta egy dögcédula is 001-es számmal. Fejét részben lepel takarja, de így is látszik, hogy súlyos sérülést kapott - írja a brit Times. Egy katonai szóvivő szerint a holttestet kedden találták meg, és száz százalékig biztosak benne, hogy Prabhakaran az. A golyó lyuggatta holttestre a Nanthikadal lagúnában találtak. Prabhakaran feltehetően itt, a hétfő reggeli heves harcokban vesztette életét.

A bejelentés ellentmond annak a hétfői hírnek, miszerint megtalálták a lázadó vezér súlyosan összeégett holttestét. Akkor a hadsereg azt közölte, hogy Prabhakaran egy mentőben próbálta átverekedni magát a kormányerők vonalain, amikor megölték, teste pedig erősen összeégett a kocsiban. Akkor nem tettek közzé képeket róla, és DNS-vizsgálatot kezdeményeztek azonosítására.

A hadsereg tagadta a Tamil Tigrisek nemzetközi kapcsolatokért felelős vezetőjének kedd reggeli nyilatkozatát, amely szerint a vezér biztonságos helyen, életben van. "Szeretett vezérünk él, és biztonságban van. Tovább vezeti majd a tamil nép méltóságáért és szabadságáért folyó küzdelmet" - közölte a Tamilnet honlapon Selvarasa Pathmanathan, arról azonban nem számolt be, hogy hol van Prabhakaran.

Mahinda Rajapakse Srí Lanka-i elnök kedd reggel parlamenti beszédben jelentette be, hogy teljesen felszámolták a tamil lázadást, és politikai megoldást találnak majd a szingaléz többség és a tamil kisebbség együttélésének segítésére az országban. Rajapakse szerint az ország minden négyzetcentiméterét ellenőrzik, és megszabadultak a terrorizmustól. Az elnök szerint a lerombolt tamil városok újjáépítéséhez nemzetközi segítségre lesz szükségük.

Bizonytalan annak a körülbelül 300 ezer menekültnek a sorsa is, akik a harcok miatt váltak földönfutóvá, és a hatóságok megtiltották, hogy a Nemzetközi Vöröskereszt és az ENSZ segítséget nyújtson sokuknak. A segélyszervezetek szerint arról lehet szó, hogy a kormány titokban akarja tartani, milyen körülmények között tartják ezeket az embereket, és hogy milyen módszerekkel igyekeznek kiszűrni közülük a szökött lázadókat. A menekülteket a kormány által "jóléti falvaknak" nevezett internálótáborokban tartják, ami miatt több segélyszervezet is jelezte aggodalmát.

A tamilok Velupilllai Prabhakaran vezetésével váltak a világ egyik leghatékonyabb terrorszervezetévé. Elsők között alkalmaztak öngyilkos merénylőket, Prabhakaran szervezte a Radzsiv Gandi indiai miniszterelnök elleni 1991-es merényletet is. Egy időben Srí Lanka területének közel harmadát ellenőrizte, de álma - külön tamil államot szeretett volna létrehozni a szigetország északi részén - nem valósult meg. A több mint 25 éven át tartó polgárháborúban legalább 70 ezer ember vesztette életét.