Dél-Koreában állították elő az új influenza-védőoltást

Vágólapra másolva!
Előállították az új típusú influenza elleni védőoltást - jelentették be dél-koreai kutatók. A vakcina hatékonyságát emberi és majomsejteken végzett kísérletekkel bizonyítják. A kutatók közölték, ingyen hozzáférhetővé teszik adataikat, hogy mihamarabb megkezdődhessen a szérum gyártása.
Vágólapra másolva!

Dél-Koreai kutatók bejelentették, hogy valószínűleg a világon elsőként előállították a Mexikóból eredő új típusú influenzavírus elleni oltást, amely révén megfékezhető a kór világméretű elterjedése. A Csungnam egyetem kutatói az amerikai járványügyi központtól kapott (CDC) vírusmintákból tenyésztették ki a kórokozót, és olyan nem mérgező ellenanyagot fejlesztettek ki, amelyet tömegesen és olcsón elő lehet állítani.

Az oltóanyagot múlt hét pénteken állították elő, 11 nappal azután, hogy megkapták a vírusmintát. A kutatók emberi és majomsejtekkel végzett kísérletekkel bizonyítják a vakcina hatékonyságát. A védőoltás szeptemberben kerülhet a piacra, miután elvégezték a szükséges klinikai vizsgálatokat.

A kutatócsoport kész ingyen rendelkezésre bocsátani a szükséges adatokat, hogy gyógyszergyártó cégek és kísérleti laboratóriumok bárhol a világon hozzájuthassanak az oltóanyaghoz, és erről értesítették az Egészségügyi Világszervezetet (WHO) is. vezetőjük, közölte, a mintákat megküldik az amerikai Center for Disease Control and Prevention (CDC) számára is. A CDC közölte, világszerte 10 laboratóriumba küldek a N1N1 vírustörzsből, de még nincs információjuk arról, mire jutottak a dél-koreaiak. A CDC szvivője szerint ellenőrzik majd az eredményeiket.

A WHO kedd reggeli adatai szerint az új típusú kórokozót már összesen 40 országban észlelték. A kórokozó 8829 embert betegített meg, a halálos áldozatok száma 76. A betegségnek már New Yorkban is volt halálos áldozata, a világszerte regisztrált megbetegedések több mint fele az Egyesült Államokban történt. Japánban százharmincan betegedtek meg, a WHO hatosra emelheti a riasztási fokozatot. Erről bővebben itt olvashat.

A kínai egészségügyi minisztérium eközben megerősítette a negyedik új típusú influenzás megbetegedést a szárazföldön. Hongkongban további három beteget tartanak nyilván.