A cigánykérdés végleges megoldását ígéri egy cseh párt

Vágólapra másolva!
Botrányt kavart egy választási reklámfilm Csehországban, melyben a nacionalista Nemzeti Párt a cigánykérdés végleges megoldását ígéri. A Cseh Televízó többet nem vetíti le a reklámot, a belügyminiszter kezdeményezni fogja a párt betiltását.
Vágólapra másolva!

A csehországi cigánykérdés végleges megoldását ígéri a választóknak a nacionalista Nemzeti Párt (NS) abban a választási klipben, melyet szerdán délután sugárzott a közszolgálati Cseh Televízió.

A klip azonnal botrányt kavart. Jirí Janecek, a televízió vezérigazgatója bejelentette: a felvételt nem fogják újra műsorra tűzni, és napokon belül büntetőeljárást kezdeményeznek a Nemzeti Párt ellen más nemzetek gyalázásának gyanújával.

A szélsőjobboldali Nemzeti Párt néhány perces videofilmje a romákról szól, olyan jelszavakkal, mint "Megállj a fekete rasszizmusnak!", "Nem a cigányok támogatására!" és "Nem akarunk magunk között fekete rasszistákat!".

"A választási klip tartalma számomra nem meglepetés. A Nemzeti Párt hosszú távon már régóta próbál minden áron provokálni. Tudja, hogy ezzel a média figyelmének középpontjába kerül" - mondta Jan Charvát, a szélsőséges jelenségek egyik legismertebb cseh szakértője.

A cseh szélsőjobboldalon három párt vetekszik egymással, közülük jelenleg a Nemzeti Párt a leggyengébb, Charvát szerint ezért akarnak provokálni.

A pártok választási klipjeinek közlését - méghozzá változatlan formában - törvény írja elő a Cseh Televíziónak. Nincs joga beavatkozni a filmekbe, de nem is visel felelősséget a tartalmukért.

Martin Pecina cseh belügyminiszter a botrányra reagálva bejelentette: kezdeményezni fogja a Nemzeti Párt betiltását.