Meghalt egy magyar hegymászó a Himalájában

Vágólapra másolva!
Mintegy 7800 méteres magasságból lezuhant és meghalt egy magyar hegymászó a Himalájában. Szabó Levente miskolci orvos és speciális mentő egy expedíció tagjaként a 8156 méter magas Manaslu csúcsára próbált feljutni.
Vágólapra másolva!

Meghalt egy magyar hegymászó kedden a Himalájában, Nepál területén - olvasható a Magyarok a világ nyolcezresein nevű expedíció blogján. Szabó Levente miskolci traumatológus orvos a 8156 méter magas Manaslu csúcsára igyekezett feljutni, amikor 7800 méteres magasságból lezuhant. A hegymászó holttestét szerdán találták meg 6800 méteres magasságban, a 3-as számú tábor környékén, ahol el is temették.

Egy meredekebb, havas szakaszon Szabó Levente lába kicsúszott, és a havon szánkázni kezdett egy meredek letörés irányába. Pillanatokon belül eltűnt társai szeme elől. A köd és az egyre rosszabbodó időjárás miatt a társai nem tudtak a keresésére indulni a blogon olvasható beszámoló szerint. Egy ötszáz méteres szakadék tátongott abban az irányban, ahol Szabó Levente eltűnt.

Másnap találták meg a holttestet. Szabó Levente azonnal meghalt fejsérüléseiben.

A 40 éves miskolci orvos tapasztalt hegymászó volt, 2004-ben megmászta az 5100 méteres Ararátot, 2006-ban a 6194 méteres Mount McKinleyt, majd 2007-ben az 6959 méteres Aconcaguát. 2001-ben Indiában, 2003-ban Algériában vett részt földrengés utáni mentésben, 2005-ben, a cunami után Indonéziában járt. Emellett katonai és katasztrófa-orvostan szakorvos, illetve barlangi és speciális mentő, barlangi túravezető is volt.

A blog szerint az expedíció keretében már ötven magyar hegymászó járt nyolcezres hegyekben, ezelőtt egyetlen baleset sem történt.