Új rakétával demonstrálta erejét Irán

Vágólapra másolva!
Továbbfejlesztett, kétezer kilométer hatótávolságú rakétát tesztelt Irán. Az iszlám köztársaság elnöke, Mahmúd Ahmadinezsád a kísérlet sikerét bejelentő beszédében azt mondta, nem mondanak le nukleáris programjukról, még akkor sem, ha nemzetközi szankciókat léptetnek életbe az országgal szemben.
Vágólapra másolva!

Irán sikeres kísérletet hajtott végre föld-föld rakétáinak egy új generációs változatával - jelentette be szerdán az ország elnöke, Mahmúd Ahmadinezsád az indítás helyének közelében lévő Szemnánban tartott beszédében. A Szadzsil típusú rakéta továbbfejlesztett változatának hatótávolsága mintegy kétezer kilométer, elég ahhoz, hogy csapást lehessen vele mérni Izraelre és Délkelet-Európára.

Ahmadinezsád azt mondta, hogy Mosztafa Mohammed Nadzsar védelmi miniszter közölte vele: a korszerű technológiával készült Szadzsil-2 rakéta az indítás után pontosan elérte a kijelölt célpontot. A nyugati elemzők többsége úgy tartja, hogy Irán egyelőre nem rendelkezik azzal a technológiával, amely nukleáris fegyverek gyártását teszi lehetővé, beleértve a nagy hatótávolságú rakéták által célba juttatható robbanótölteteket is. Több nyugati ország és Izrael viszont úgy véli: Irán öt-tíz éven belül szert tehet erre a képességre.

Teherán állítja, hogy rakétaprogramja védelmi jellegű, űrkutatási programja a tudományt és a felderítést szolgálja, nukleáris programja kizárólag energitikai célú. Szenmánban, az iráni űrkutatási tevékenység központjában Ahmadinezsád a kilátásba helyezett nemzetközi szankciókra utalva kijelentette: "Azt hiszik, hogy meghátrálunk, de ez nem fog bekövetkezni (...) Megmondtam nekik, hozhatnak száz szankciót is, semmi sem változik Irán politikájában".