Agatha Christie-re hajazott az iráni sorozatgyilkos nő

Vágólapra másolva!
Legalább hat embert, főként nőket gyilkolt meg az első női sorozatgyilkos Iránban. A 32 éves nő Agatha Christie-regényekből merített ihletet, hogy ne hagyjon beazonosítható nyomot. Áldozatait begyógyszerezte, megfojtotta és kirabolta.
Vágólapra másolva!

Begyógyszerezte, megfojtotta és kirabolta áldozatait az a sorozatgyilkos nő, akit az iráni hatóségok szerint a napokban sikerült elfogni. A gyilkos nőt detektívregények inspirálták tetteire - közölték az iráni hatóságok a brit Guardian szerint. A 32 éves gyanúsított nő főként Agatha Christie krimijeiből dolgozott, így próbálta elkerülni, hogy a nyomára bukkanjanak.

A hatóságok által Mahinnak nevezett nőt legalább hat gyilkosság elkövetésével vádolják, az áldozatok közül öten nők - írja a Guardian a Teherántól északnyugatra fekvő Qazvin város rendőrségére hivatkozva. "Mahin a vallomásában arról beszélt, hogy gyilkosságaihoz Agatha Christie regényeiből keresett mintákat, miközben azon igyekezett, hogy magára utaló nyomokat ne hagyjon" - mondta Mohammad Baqer Olfat nyomozó. A hatóságok szerint Mahin más gyilkosságokat is bevallott, köztük egy nagynénjének és korábbi háziurának meggyilkolását.

Áldozatait nagy körültekintéssel választotta ki, főként idős vagy középkorú nőkre vadászott. Felajánlotta nekik, hogy hazaviszi őket - többnyire a város síremlékeitől, ahová az asszonyok imádkozni jártak. Január óta - vallotta be Mahin - négy ilyen nőt ölt meg, mivel szerinte szüksége volt pénzre óriási adósságai megfizetéséhez. Miután a nők beszálltak a kocsijába, arról beszélgetett velük, hogy mennyire emlékeztetik az édesanyjára.

A kiszemelt áldozatokat ezután gyümölcslével kínálta meg, amelybe altatót tett, majd megfojtotta őket, ezután kirabolta a halottakat. Ékeszereket és pénzt vett el tőlük, a holttesteket pedig elhagyatott helyeken kihajította a kocsijából. Az egyik áldozatot - aki idő előtt visszanyerte az eszméletét - egy fémrúddal ütötte le, majd verte halálra.

Az iráni rendőrség egyelőre nem közölte, pontosan mely Christie-regényekből vett példát a nő - írja a Guardian. A brit írónő számos regényében szerepelnek olyan gyilkosok, akik gyógyszerekkel kábítják el áldozataikat. Az 1976-ban elhunyt írónő rendkívül népszerű az irániak körében, maga is többször járt az országban, egyik detektívregénye is ott játszódik.

A rendőrség sokáig nem talált Mahinra utaló nyomokat. Női gyilkosra akkor kezdtek gyanakodni, amikor az egyik útszélen hagyott halott mellett egy kisméretű lábnyomot találtak. Mahint azonban csak azután kezdték keresni, hogy egy hatvan éves asszony bejelentést tett - neki sikerült elmenekülnie a gyilkos elől, és le tudta írni a nő világos színű Renault-ját. Az autó nyomán bukkantak Mahinra - írja a Guardian.