Elismerték vezérük halálát a Tamil Tigrisek

Vágólapra másolva!
Bár korábban tagadták, a Srí Lanka-i tamil lázadók vasárnap hivatalosan is elismerték, hogy a kormányerőkkel vívott harcokban meghalt fővezérük, Velupillai Prabhakaran. A hadsereg négy hónapja indított offenzívát a felkelés felszámolására, aminek sikerével egy 37 éve zajló polgárháború ért véget.
Vágólapra másolva!

A Srí Lanka-i tamil lázadók vasárnap hivatalosan elismerték, hogy fővezérük, Velupillai Prabhakaran a közelmúltban meghalt a kormányerőkkel folytatott harcokban. "Ma kimondhatatlan szomorúsággal és nehéz szívvel bejelentjük, hogy páratlan vezérünk, a Tamil Eelam Felszabadító Tigriseinek (LTTE) főparancsnoka vértanúvá lett a Srí Lanka-i kormány hadművelete elleni akcióban" - írta közleményében Selvarasa Pathmanathan, a tigrisek nemzetközi kapcsolatokért felelős illetékese.

Ez az első alkalom, hogy az LTTE hivatalosan elismerte, fővezérét egy hete megölte a kormányhadsereg. Pénteken a tamil lázadók honlapjukon még azt írták, hogy vezérük él. Prabhakaran holttestét Sarath Fonseka, a hadsereg főparancsnokának közlése szerint hivatalosan kedden azonosították, majd elhamvasztották, és hamvait az Indiai-óceánba szórták.

A kormányhadsereg négy hónapja indított általános offenzívát a tamil felkelés felszámolására. Az offenzíva következtében több ezer - ENSZ-adatok szerint több mint 7 ezer - polgári személy halt meg, és több mint 300 ezren menekültek el a harcok övezetéből. A Srí Lanka-i hadsereg hétfőn jelentette be győzelmét a tamil tigrisek felett, egyben közölte, hogy véget ért a 37 éve zajló polgárháború, amelyben 80-100 ezer ember veszítette életét.