Vágólapra másolva!
Már csak egy drogcsempészés miatt lecsukott magyar állampolgár van börtönben Ecuadorban - írja a Népszabadság. Erről a foglyok érdekében személyesen is közbenjáró Eugenio Cabrera Merchán ecuadori jogvédő számolt be a lapnak Budapesten.
Vágólapra másolva!

Egy kivételével valamennyi drogfutárkodás miatt bebörtönzött magyar elhagyhatta a börtönt Ecuadorban - írja a Népszabadság. Erről - az európai foglyok érdekében közben járó - Eugenio Cabrera Merchán, az ecuadori parlament mellett működő emberi jogi munkacsoport tagja számolt be a lapnak Budapesti látogatásán. Merchán az Universidad Catolica de Cuenca Sede Quito főiskola rektoraként látogatott Budapestre, ahol - a foglyok érdekében ugyancsak sokat tevékenykedő - Iványi Gáborral, a Wesley János Lelkészképző Főiskola rektorával írt alá megállapodást közös kutatásról és csereprogramról.

2001 után nyolc magyar került ecuadori börtönbe drogcsempészés miatt. A rabok - főként az első időszakban - folyamatos életveszélyben voltak a lázongó börtönökben. Az utóbbi két évben - Rafael Correa új államfő által szorgalmazott új igazságügyi szabályoknak köszönhetően azonban többen feltételes szabadlábra kerültek.

Merchán Budapesten előadást tartott a Rendőrtiszti főiskolán, ahol közölte már nem büntetendő cselekedett Ecuadorban a kábítószer-fogyasztás, aminek hatására visszaesett a drogok iránti kereslet - olvasható a Népszabadságban.