Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok kérése ellenére nem korlátozza a zsidó telepek építését Jeruzsálemben és Ciszjordániában Izrael. Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő szerint Izrael természetes növekedési igénye miatt nem lenne igazságos a tiltás. Ha a rendőrök lebontanak egy telepet, a telepesek visszaépítik.
Vágólapra másolva!

Izrael nem fogja betiltani a zsidó telepek építését Ciszjordániában és Jeruzsálemben - jelentette be Benjamin Netanjahu izreli kormányfő a Guardian szerint. Netanjahu egy héttel ezelőtt találkozott Washingtonban Barack Obamával, az Egyesült Államok elnökével, aki jelezte, az Egyesült Államok szeretné, ha Izrael leállítaná a telepek építését. "Nem akarunk új telepeket, de nem lenne igazságos korlátozni Izrael természetes növekedési igényét egy teljes tiltással" - mondta Netanjahu.

Közel félmillió zsidó telepes él Kelet-Jeruzsálemben és Ciszjordániában megszállt területen. Ez a nemzetközi jog alapján sokak szerint törvénytelen - írja a Guardian. Az izraeli telepek ügyét vasárnap tárgyalta az izraeli kabinet. Ehud Barak védelmi miniszter szerint a nagyjából száz telep közül huszonkettő az, amit mindenképp le kell bontani, akár meggyőzés, akár erőszak árán.

Múlt héten az izraeli rendőrség már megpróbált lerombolni egy izraeli telepet Ramallah közelében, de néhány órával azután, hogy a rendőrök elmentek, a telepesek már vissza is tértek, és elkezdték újjáépíteni a telepet.

Az izraeli kormányban sokan ellenzik a telepesekkel szembeni intézkedéseket. Eli Yishai belügyminiszter például azt mondta: "A telepeket nem kell most lebontani. A palesztinok és az izaeli arabok is építkeznek illegálisan, ha egységes szabályt hozunk, akkor annak mindenkire érvényesnek kell lennie."