"Minden városban egy tojást Paroubeknek!"

2009.05.27. 18:40

A választási kampány lezüllésének tartják cseh politikai elemzők, hogy szerdán tojászáporral fogadta a tömeg a szociáldemokraták vezérét, Jiri Paroubeket. Közösségi portálokról indult a felhívás, hogy minden városban vágjanak hozzá tojásokat az EP-választásokra kampányoló pártvezetőhöz és párttagokhoz.

Tojások százaival dobálták meg szerda délután Prágában Jirí Paroubeket, a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) elnökét és a pártvezetés más tagjait az európai parlamenti választási kampányban.

Az 1989 utáni cseh politikában példa nélkül álló botrányos és durva eseményről van szó, amely a politikai kultúra lezüllését jelzi - állították a közszolgálati televízióban megszólaltatott megfigyelők.

"Paroubek és a szociáldemokrata vezetők elleni tojásos támadások már olyan méreteket öltöttek, hogy a politikai ellenfél megfélemlítésének lehet őket minősíteni. Ez a politikai kultúra és a választási kampány szempontjából is negatív jelenség" - nyilatkozta Eva Lebedová, az egyik megszólaltatott szakértő.

Már korábban kiderült, hogy a szociáldemokraták ellenfelei "Minden városban legalább egy tojást Paroubeknek" jelszóval "mozgalmat" indítottak a szociáldemokrata pártelnök ellen. A Facebook internetes közösségi portálon terjesztett felhíváshoz szerdáig több mint 30 ezer ember csatlakozott.

Paroubek és társai az elmúlt napokban különböző módon adtak hangot tiltakozásuknak. Szerdán azonban néhány percnyi esernyős védekezés után "megadták" magukat. Ezt követően mintegy húsz percen keresztül szinte mozdulatlanul álltak a pódiumon és tűrték a tojásözönt.

A rendőrség a nagygyűlés elején több tucatnyi embert igazoltatott, de később csak figyelte az eseményeket, és nem avatkozott közbe. A szociáldemokraták már kedden arra kérték a belügyminisztert, hogy nyújtson rendőri védelmet gyűléseiknek, amit a tárca vezetője meg is ígért.  

A CSSD vezetése elleni tojásdobáló akciók két hete kezdődtek, és egyre nagyobb méreteket öltenek. A párt korábbi nyilatkozata szerint szervezett akcióról van szó, amely mögött a Polgári Demokratikus Párt (ODS) áll. Az ODS azonnal tiltakozott, a vádat visszautasította.

"Kérünk mindenkit, aki véleményt akar mondani Jirí Paroubekről, hogy június 5-én vagy 6-án jelenjen meg az urnáknál, és szavazzon az ODS-re. Jirí Paroubeket csak ezzel lehet legyőzni" - jelentette ki Mirek Topolánek polgári demokrata pártelnök a múlt hét végén.

A megdöbbent államfő

Václav Klaus államfő kemény hangvételű nyilatkozatban tiltakozott a véleménnyilvánítás tojásos formája ellen. "Megdöbbentenek az erőszak, a gyűlölet és az intolerancia erősödő jelenségei, amelyeknek a kampányban tanúi vagyunk" - jelentette ki Klaus. Szerinte mindaz, ami a kampánygyűléseken az utóbbi napokban lejátszódik, meghaladta a tűréshatárt.

"Ez közvetlen támadás a politikai pártok demokratikus versenyének elvei ellen, amelyeket köztársasági elnökként és állampolgárként is kötelességem védelmezni" - áll abban a nyilatkozatban, amelyet Klaus a prágai nagygyűlés után adott ki. Felszólította a közvéleményt, ne engedje, hogy a pártok választási versengése utcai harcokká fajuljon.

KAPCSOLÓDÓ CIKK