Oroszország megszabadult 29 szomáli kalóztól

Vágólapra másolva!
Nem tudták az oroszok, mit kezdjenek az elfogott 29 kalózzal, úgyhogy egy afrikai ország igazságszolgáltatására bízták őket. Oroszország változatlanul kiáll amellett, hogy egy nemzetközi büntetőbíróságot kéne felállítani a kalózok ügyeinek tárgyalására - ahogy az a volt Jugoszlávia és Ruanda háborús bűntettei okán már megvalósult kétszer.
Vágólapra másolva!

Oroszország átadott 29 kalózt egy meg nem nevezett afrikai országnak, hogy ott felelősségre vonják őket - értesült az Interfax orosz hírügynökség. Az átadottak állampolgárságukat tekintve szomáliaiak, irániak és pakisztániak, és még áprilisban fogta el őket az Ádeni-öböl térségében az Admiral Pantyelejev orosz hadihajó legénysége. Az AFP a RIA Novosztyi orosz hírügynökségre hivatkozva azt közölte, hogy a kalózok egy részét az iráni, illetve a pakisztáni hatóságoknak adták át.

Az orosz hadihajó április 29-én tartóztatott fel egy hajót a szomáliai partoktól mintegy 15 mérföldre. A fedélzeten talált nagy mennyiségű fegyver, lőszer, alumíniumlétra és tartalék üzemanyag gyanússá tette, hogy kalózokról van szó. Azt is gyanították az oroszok, hogy a hajó azonos azzal, amely előzőleg kétszer is megpróbálta elfoglalni a libériai zászló alatt, de orosz legénységgel közlekedő, kőolajat szállító TF Commander tankhajót.

Az információ forrása elmondta, hogy a hajó kapitánya, élve felhatalmazásával, kihallgatta a kalózokat. Közben Moszkvában hosszas vita folyt arról, hogy hol és hogyan kell bíróság elé állítani a foglyokat, és hogy felelősségre vonhatja-e őket az orosz igazságszolgáltatás. Az Interfax forrása azonban most elmondta, hogy nincs megfelelő jogi alap arra, hogy a kalózokat Oroszországban állítsák bíróság elé, viszont nem lehet korlátlan ideig fogva tartani egy orosz hadihajón közel harminc külföldi állampolgárt.

A forrás emlékeztetett rá, hogy az orosz legfőbb ügyészség a jogi buktatók elkerülésére nemzetközi törvényszék létrehozását javasolta a kalózkodás elleni harcra. "Egy ilyen testület létrehozása a legegyszerűbb eljárásnak az tűnik, ha az ENSZ Biztonsági Tanácsa a kalózkodással vádolt személyek jogi felelősségre vonására egy határozattal nemzetközi törvényszéket alapít. Mindezt a volt Jugoszlávia területén, illetve a Ruandában elkövetett bűncselekmények üldözésére felállított nemzetközi törvényszékek mintájára tehetné" - mondta az Interfax forrása.