Oroszország megszabadult 29 szomáli kalóztól

2009.05.28. 23:45

Nem tudták az oroszok, mit kezdjenek az elfogott 29 kalózzal, úgyhogy egy afrikai ország igazságszolgáltatására bízták őket. Oroszország változatlanul kiáll amellett, hogy egy nemzetközi büntetőbíróságot kéne felállítani a kalózok ügyeinek tárgyalására - ahogy az a volt Jugoszlávia és Ruanda háborús bűntettei okán már megvalósult kétszer.

Oroszország átadott 29 kalózt egy meg nem nevezett afrikai országnak, hogy ott felelősségre vonják őket - értesült az Interfax orosz hírügynökség. Az átadottak állampolgárságukat tekintve szomáliaiak, irániak és pakisztániak, és még áprilisban fogta el őket az Ádeni-öböl térségében az Admiral Pantyelejev orosz hadihajó legénysége. Az AFP a RIA Novosztyi orosz hírügynökségre hivatkozva azt közölte, hogy a kalózok egy részét az iráni, illetve a pakisztáni hatóságoknak adták át.

Az orosz hadihajó április 29-én tartóztatott fel egy hajót a szomáliai partoktól mintegy 15 mérföldre. A fedélzeten talált nagy mennyiségű fegyver, lőszer, alumíniumlétra és tartalék üzemanyag gyanússá tette, hogy kalózokról van szó. Azt is gyanították az oroszok, hogy a hajó azonos azzal, amely előzőleg kétszer is megpróbálta elfoglalni a libériai zászló alatt, de orosz legénységgel közlekedő, kőolajat szállító TF Commander tankhajót.    

Az információ forrása elmondta, hogy a hajó kapitánya, élve felhatalmazásával, kihallgatta a kalózokat. Közben Moszkvában hosszas vita folyt arról, hogy hol és hogyan kell bíróság elé állítani a foglyokat, és hogy felelősségre vonhatja-e őket az orosz igazságszolgáltatás. Az Interfax forrása azonban most elmondta, hogy nincs megfelelő jogi alap arra, hogy a kalózokat Oroszországban állítsák bíróság elé, viszont nem lehet korlátlan ideig fogva tartani egy orosz hadihajón közel harminc külföldi állampolgárt.

A forrás emlékeztetett rá, hogy az orosz legfőbb ügyészség a jogi buktatók elkerülésére nemzetközi törvényszék létrehozását javasolta a kalózkodás elleni harcra. "Egy ilyen testület létrehozása a legegyszerűbb eljárásnak az tűnik, ha az ENSZ Biztonsági Tanácsa a kalózkodással vádolt személyek jogi felelősségre vonására egy határozattal nemzetközi törvényszéket alapít. Mindezt a volt Jugoszlávia területén, illetve a Ruandában elkövetett bűncselekmények üldözésére felállított nemzetközi törvényszékek mintájára tehetné" - mondta az Interfax forrása.

KAPCSOLÓDÓ CIKK