Vágólapra másolva!
Megbosszulták az iszlamisták a Szvat-völgyi pakisztáni offenzívát kedden: egy robbantásos merényletben 24 embert öltek meg. A merénylet helyszíne ráadásul nem is a tálibok által fenyegetett Északnyugati Határvidék, hanem az ország egyik legfontosabb városa, Lahore volt. Az öngyilkos merénylők egy rendőrségi épületet omlasztottak össze, és titkosügynököket is megöltek ezzel.
Vágólapra másolva!

Öngyilkos merénylők autóba rejtett pokolgépet robbantottak fel szerdán a kelet-pakisztáni Lahore-ban egy rendőrségi és egy a közelben lévő titkosszolgálati épületnél. A detonáció következtében a rendőrségi épület összeomlott, huszonnégyen meghaltak, csaknem háromszázan megsebesültek. A halottak között kilenc rendőr, és több titkos ügynök van.

A Pakisztán második legnépesebb városának - Pandzsáb tartomány székhelyének - központjában végrehajtott merénylet elkövetőjeként a Tehrik-e-Taliban pakisztáni tálib mozgalom jelentkezett - közölte az iszlamista honlapok figyelésére szakosodott SITE amerikai szervezet.

A SITE idézte a mozgalom török iszlamista honlapokon megjelent közleményét, amely a támadást "szerény ajándéknak" nevezte a Szvat-völgyben élő, a pakisztáni kormányerők támadásait megszenvedő "mudzsahed testvéreknek". A közlemény hitelessége független forrásból egyelőre nem volt megerősíthető.

Két gyanús személyt letartóztattak. Ez volt idén az egyik legsúlyosabb terrorcselekmény Pakisztánban. Beszámolók szerint egy autó megpróbálta áttörni a rendőrség épülete előtti sorompót, hogy behajtson az épület zárt udvarára. Miután ez nem sikerült, négy férfi ugrott ki a kocsiból, és automata fegyverekből tüzet nyitottak az első számú pakisztáni hírszerző szolgálat, az ISI szomszédos hivatali épületére. A biztonságiak viszonozták tüzet, mire a merénylők működésbe hozták az autójukba rejtett pokolgépet.

A detonáció következtében gyakorlatilag egy kőhalom maradt a háromemeletes rendőrségi épület helyén, és a titkosszolgálat hivatala is súlyosan megrongálódott, ahogy a környező épületek homlokzata is. Tartani lehet attól, hogy még több embert maga alá temetett a törmelék. A robbanás helyén több méter átmérőjű kráter keletkezett a mintegy száz kilogramm robbanóanyag hatására.

Rehman Malik belügyminiszter azt mondta, a merényletet bosszúból hajthatták végre, amiért a hadsereg offenzívát indított a vallási fanatikus tálibok ellen az északnyugati országrészben. Az iszlamisták többször fenyegetőztek azzal, hogy megbosszulják az ellenük a Szvat-völgyben indított katonai offenzívát. A merénylet miatt nő a félelem, hogy a szélsőséges erőszak jóval túlterjed a háború dúlta északnyugati határvidéken.