Receptre juthatnak heroinhoz a német drogfüggők

Vágólapra másolva!
Receptre juthatnak szintetikus heroinhoz a súlyos drogfüggők Németországban. Egy csütörtökön elfogadott törvény szerint a Diamorphin nevű szert bizonyos intézménykben kaphatják meg a függők, de csak akkor, ha betöltötték a 23. életévüket, és túl vannak két sikertelen terápián.
Vágólapra másolva!

Szintetikus heroint kaphatnak receptre a drogfüggők Németországban. A Bundestag hosszas vita után elfogadta a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) által benyújtott törvényt, amely lehetővé teszi a Diamorphin nevű szer szabályozott orvosi célú felhasználását. A Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) többsége nem támogatta a javaslatot.

A parlament határozata szerint csak különleges intézményekben lehet a Diamorphinhoz hozzájutni, csak olyan drogbetegek kaphatják, akik betöltötték 23. életévüket, legalább öt éve függők, és túl vannak legalább két sikertelen terápián - írja a Welt című lap online kiadása.

A Diamorphint 2002 és 2006 között ezer súlyos kábítószerfüggőn tesztelték Bonnban, Frankfurtban, Hamburgban, Hannoverben, Karlsruhéban, Kölnben és Münchenben. A tapasztalatok szerint a legtöbb Diamorphin-kezelésen átesett drogbeteg lényegesen jobban érezte magát a kezelés után. Támogatói szerint a Diamorphinnal szemben a jelenleg alkalmazott Methadon csökkenti ugyan az elvonási tüneteket, de nincs boldogságérzetet keltő hatása.

A szintetikus heroin felírásának kereszténydemokrata ellenzői szerint a Diamorphinnal kezelt betegek 80 százaléka jobban lett ugyan, de ez az arány a Methadon-kezelésben részesülteknél is majdnem ugyan olyan magas, 74 százalék. A CDU ezért további vizsgálatokat követelt, amelyek azt vizsgálnák, hogy a Diamorphin-kezelés valóban hozzásegíti-e a beteget ahhoz, hogy visszatérjen a normális életbe.

A CDU a Frankfurter Allgemeine Zeitung online kiadása szerint attól tart, hogy 80 ezer függő igényelné a Diamorphin-kezelést, amely többmillió eurónyi megterhelést jelentene az egészségpénztáraknak. Az SPD frakció egészségpolitikai szóvivője, Carola Reimann 3000 kemény függőről beszélt, akiknek ez lenne az utolsó terápiás lehetőségük.