Elhunyt Dzsaafar Nimeri egykori szudáni elnök

Vágólapra másolva!
Szombaton elhunyt Dzsafar Nimeri volt szudáni elnök. Nimeri 40 éve került hatalomra puccsal, és 16 év elnökség után ugyancsak puccsal távolították el. Ő volt aki az egész országban bevezette az iszlám törvénykezést.
Vágólapra másolva!

Hetvenkilenc éves korában elhunyt Dzsaafar Nimeri, egykori szudáni elnök, aki hosszú ideje betegeskedett. Halálának pontos okát nem közölték. Nimeri 40 éve került hatalomra katonai puccsal, és 16 éven keresztül vezette Szudánt. 1972-ben békemegállapodást írt alá a dél-szudáni lázadókkal, átmenetileg véget vetve az akkor már 17 éve dúló polgárháborúnak. Tizenegy évvel később Nimeri volt az, aki egész Szudán területére kiterjesztette az iszlám törvénykezést, a saríát, és feloszlatta a dél-szudáni kormányt, felrúgva az 1972-es megállapodást. Ezután kiújult a polgárháború, amelyet végül csak 2005-ben sikerült lezárni.

Nimeri - aki az 1960-as években az Egyesült Államokban folytatott katonai tanulmányokat - Washington szoros szövetségese volt. Ő volt az egyedüli az arab országok vezetői közül, aki támogatta az Anvar Szadat vezette Egyiptom és Izrael közötti békefolyamatot. 1985-ben buktatták meg vértelen puccsal, miközben az Egyesült Államokban volt hivatalos látogatáson. Ezután egészen 1999-ig Egyiptomban élt száműzetésben. Akkor Omar Haszan al-Basír, Szudán jelenlegi elnöke lehetővé tette számára, hogy hazatérjen.

A 2000. decemberi elnökválasztáson harcba szállt Basírral, de alulmaradt. Az ellenzék színjátéknak minősítette, és bojkottálta a voksolást. Basír részvétnyilvánító üzenetében "hazafias vezetőnek" nevezte Nimerit, és méltatta néhai elődjét a saría bevezetéséért.