Rendkívüli ülést hívnak össze Pozsonyban Orbán szavai miatt

Vágólapra másolva!
Felháborodtak a szlovák kormánypártok Orbán Viktor Fidesz-elnök előző heti kijelentésén, amikor arról beszélt, hogy az európai parlamenti választáson eldől, hogy a Kárpát-medencei magyarságot hányan képviselhetik Brüsszelben. A szlovák kormánykoalíció rendkívüli parlamenti ülés összehívását kezdeményezte.
Vágólapra másolva!

Valószínűleg rendkívüli ülésen foglalkozik majd a szlovák parlament Orbán Viktor kijelentéseivel, miután a vezető szlovák kormánypárt elegendő képviselői aláírást gyűjtött össze ehhez. Az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) szóvivője szerint június elején nyújtják be kezdeményezésüket a házelnöknek. A szlovák koalíció politikusait egyebek között a Fidesz elnökének az az egy héttel ezelőtt, Esztergomban elhangzott kijelentése háborította fel, hogy az európai parlamenti választáson eldől: a Kárpát-medencei magyarságot hányan képviselhetik Brüsszelben.

Klizanova-Rysova szóvivő szerint "Orbán és a magyar politika más képviselői etnikai elkülönülésre, a szomszédos országok szuverenitásának el nem ismerésére szólítottak fel, megkérdőjelezték Szlovákia területi integritását, és kísérletet tettek a stabilitás megzavarására Közép-Európában európai parlamenti választási kampányukban". A koalícióhoz tartozó, nacionalista Szlovák Nemzeti Párt alelnöke, Rafael Rafaj szerint "még nem késő, hogy cselekedjünk Szlovákia integritásáért és érdekeiért".

Előzőleg Robert Fico szlovák miniszterelnök közölte, hogy "Orbán (Viktor) és Csáky (Pál) urak a Kárpát-medencét egy képzeletbeli területi egység szintjére emelték, amelyet az Európai Parlamentben minél több magyar nemzetiségű képviselőnek kellene képviselnie". Csáky Pál, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke szintén részt vett az esztergomi rendezvényen.

A szlovák ellenzék a kormánypártok készülődését szombaton úgy kommentálta, hogy a koalíció így próbálja elterelni a figyelmet az egyes minisztériumokban kirobbant botrányokról.

Berényi József, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) alelnöke szerint a koalíció esetleg politikai pontokat akar gyűjteni a szlovák-magyar kapcsolatok kárára. Farkas Iván, az MKP országos tanácsának elnöke "egyszerűen botránynak" nevezte a koalíció kezdeményezését. "Azzal, hogy rendkívüli ülést kezdeményeznek egy ilyen dolog miatt, a miniszterelnök (Robert Fico) nevetség tárgyává teszi magát és Szlovákiát az összes európai fórumon."