Nyáron megérkezik a csapaterősítés Afganisztánba

Vágólapra másolva!
Augusztusig megérkezik az amerikai csapaterősítés Afganisztánba, még 21 ezer katonával próbálják fokozni a biztonságot az országban az államfőválasztás előtt. A hétvégén is voltak összecsapások a szövetséges erők és a tálibok között.
Vágólapra másolva!

A washingtoni kormányzat által megígért 21 ezer fős csapaterősítés augusztusig teljes egészében megérkezik Afganisztánba - közölte vasárnap egy amerikai katonai szóvivő Kabulban. Washington azért küld pótlólagos erőket az ázsiai országba, hogy fokozzák a biztonságot az augusztus 20-ra tervezett államfőválasztás előtt, valamint, hogy az új csapatok segítsék az országot a tálibok elleni küzdelmet.

Egy másik amerikai katonai szóvivő szerint 10 ezer tengerészgyalogos már az országban van, illetve a jövő hónapban érkezik majd Afganisztánba. További mintegy 7000 amerikai katona már a déli Kandahár tartományba települt, és további 4000 amerikai katona jön majd Afganisztánba, hogy segítse a helyi kormányerők, illetve a rendőrség kiképzését. Az afgán védelmi minisztérium szóvivője szerint a kormány hadereje is bővítette létszámát, a korábbi 83 ezerről 90 ezerre, s az augusztusi voksolásig ez a szám tovább nő majd, 95 ezerre.

Afgán és NATO-erők vasárnap megöltek 18 tálib fegyverest, amikor ezek megtámadtak egy őrjáratot. A szövetséges erőknél állítólag nem voltak áldozatok. Az afgán rendőrség vasárnap számolt be arról is, hogy előző este legalább hat rendőr meghalt és két másik eltűnt Faráh tartományban egy rendőrőrs elleni tálib támadásban. Ugyancsak Faráh tartományban afgán katonák és az Egyesült Államok vezette koalíciós erők éjszaka rajtaütöttek tálib állásokon, és tizenkét iszlamista fegyverest megöltek.