Partra sodródott delfinek pusztultak el Fokvárosnál

2009.05.31. 18:54

Legkevesebb 55 delfin vetődött partra, majd pusztult el a dél-afrikai Fokváros egyik strandján. Egy napon át próbálták menteni az állatokat, köztük vemhes nőstényeket és újszülött borjakat, de végül nem sikerült visszaterelni őket.

Legalább 55 partra sodródott delfin pusztult el a dél-afrikai Fokváros közelében, miután többszöri próbálkozás után sem sikerült visszajuttatni a ceteket az Atlanti-óceánba - közölte vasárnap a dél-afrikai Országos Tengeri Mentő Intézet (SANSRI). Kis kardszárnyú delfinek vetődtek partra tömegesen még szombaton a Jóreménység-foknál, a Kommetjie strandon.

Állatvédők, kutatók és önkéntesek egy teljes napon át mindent elkövettek a cetek megmentéséért, de hiába. Végül egy rendőr vetett véget a delfinek szenvedéseinek: 42 állatot agyonlőtt, 13 cet pedig kimúlt, valószínűleg belső sérüléseik miatt. Ezt találták a leghumánusabb megoldásnak, másképp az állatok lassú kínhalálra lettek volna ítélve.

Először csak egy pár vetődött partra szombat hajnalban, később egyre több delfin úszott ki a tengerparti sekély vízbe, köztük vemhes nőstények és újszülött borjak. Némelyik állat súlya elérte az öt tonnát, hossza pedig a négy és fél métert. Csak néhány delfint sikerült földmunkagépekkel visszatuszkolni a vízbe, és sokan ezek közül is visszafordultak.

A tudósok egyelőre csak találgatják, hogy miért vetődnek időnként partra a delfinek, egyesek szerint tájékozódási képességüket megzavarja valamilyen zaj a tengerben, például tengeralattjáró vagy olajfúrótorony. Egy másik elmélet szerint zsákmányt üldözve úsznak ki a sekély vízbe.

KAPCSOLÓDÓ CIKK