Tragédiák edzették az új India bevándorló anyját

Vágólapra másolva!
India bölcs vezetőjeként tekintenek rá, jóllehet nem kormánytag, katolikus vallású, születését tekintve olasz. A politikától idegenkedő Sonia Gandhit a szerelem vitte Indiába, ahol tragédiák edzették kemény politikussá. Kényszerből lett pártvezér, de kétszer is győzelmet aratott, legutóbb a most májusi választáson. A kormányból szándékosan maradt ki, de India befogadta.
Vágólapra másolva!

"Ahogy először találkozott a pillantásunk, éreztem, hogy megdobban a szívem... szerelem volt első látásra" - mesélte első találkozásáról Radzsiv Gandhival Sonia Maino. Az olaszországi Torino közelében, Obrassanóban nevelkedő 18 éves lány az angliai Cambridge-ben találkozott az indiai fiúval egy görög étteremben 1964-ben. Sonia angolul tanult, míg Radzsiv mérnöknek készült. Az iskolát egyikük sem fejezte be, viszont azzal az első pillantással egy meseszerű történet vette kezdetét.

Az egykor Benito Mussolini olasz fasiszta vezérért harcoló építési vállalkozó, Stefano Maino lányát India egyik legbefolyásosabb politikai dinasztiájának a sarja nőül kérte. A leendő férj nagyapja India első miniszterelnöke, leendő anyósa India első női miniszterelnöke, és leendő sógora is politikai pályára készült. A lány igent mondott. Amikor Delhiben leszállt vele a repülő, még megvolt az apjától kapott retúrjegy, de nem sokáig. "Delhiben újjászülettem, és a jegy, addigi életemmel együtt, eltűnt a múlt ködében " - mondta később.

Boldogan éltek, amíg...

Évekig úgy tűnt, a tündérmese folytatódik. A páros egy ismerősük szerint elválaszthatatlan volt. Radzsiv Gandhi utasszállító pilótaként helyezkedett el, Sonia kitanulta a restaurátor szakmát, aminek köszönhetően az indiai kultúrában eleinte idegenül mozgó, a nyelvet nehezen beszélő, miniszoknyája miatt megszólt olasz fruska közelebb került új otthonához. Rászokott a hagyományos indiai viseletre, a szárira is, megszokta az ismertséggel járó kényelmetlenséget, és örömmel vezette anyósa háztartását. Az idill egy fiú és egy lánygyermekkel lett teljes, de nem tartott örökké.

1980-ban Szandzsaj, Radzsiv politikai szerepvállalásra felkészített öccse egy repülőbalesetbenmeghalt. A család úgy döntött, a bátynak kell a helyére állni. Sonia Gandhi sokáig harcolt ez ellen, óvni akarta szeretett férjét a veszélyes indiai politikától, válással is fenyegetőzött, de végül beletörődött a sorsba, ami azonban további tragédiákat tartogatott.

1984-ben szikh testőrei lelőtték Indira Gandhit, amiért az katonákat küldött legszentebb helyükre, az Aranytemplomba, Sonia tartotta karjai között anyósát, amíg a mentő a kórházba ért. Ekkor férje lett a kormányfő, aki 1989-ben korrupciós vádak miatt elveszítette a választást, majd 1991-ben pedig egy tamil öngyilkos merénylő végzett vele.

Volt alkalma felkészülni

Radzsiv temetésén állítólag Károly walesi herceg tanácsolta Soniának, hogy ne engedjen a nyomásnak, és maradjon távol a politikától. Éveken keresztül visszavonultan élt, férje emlékét ápoló jótékonysági alapítványok szervezésébe temetve bánatát, pedig akkorra már az indiai politikából is volt alkalma kiművelni magát: 1989-ben az ő szerkesztésében jelenik meg Indira Gandhi és Dzsavaharlal Nehru - India első miniszterelnöke, férje nagyapja - levelezése.

A Kongresszus Párt végül 1997-ben győzte meg arról, hogy csak ő, illetve az általa viselt történelmi név képes kihúzni a sárból a népszerűségét vesztett pártot. Családja olyan aurát hordoz, ami vegyíti a brit királyi család uralkodói jogát, az amerikai Kennedyek tragédiáját, illetve az önfeláldozás dél-ázsiai hagyományát - írta 2004-ben a New York Times a Gandhi-Nehru dinasztiáról.

"Azt mondanám sokkal hevesebb és makacsabb, mint Radzsiv. Vagy elpusztítják, vagy harcba száll. És harcba szállt" - jellemezte egy indiai újságíró Sonia Gandhit.

Idegen

Sokan megdöbbentek, hogy egy olasz születésű, a hindit csak törve beszélő nő vezeti India legpatinásabb pártját. Egy alkalommal csúful felsült, amikor a parlamentben pártja nukleáris stratégiájáról kérdezik: elvörösödve ült le, mert nem tudott válaszolni.

Idegen születése 1999-ben és 2004-ben is téma volt a kampányban. A támadásokra azzal igyekszik felelni, hogy már régóta visszaadta olasz útlevelét, és ha külföldre megy, idegennek érzi, 2004-ben pedig bocsánatot kért az olasz La Republiccától, amiért már nem beszél olyan jól olaszul.

Az 1999-es előrehozott választásokon ugyan nem sikerült győznie a pártnak, de jobb eredményt ér el, mint előzőleg. Ő maga két választási körzetben is győzedelmeskedett, az egyik férje egykori körzete, ennek lesz az alsóházi képviselője. A ciklus alatt sokat nem villog, ám a 2004-es kampányban megmutatja oroszlánkörmeit.

Forrás: AFP

Győzelme 2004-ben annál is inkább meglepetésszerű volt, mert a kampány kezdetét megelőzően alig mutatkozott a nyilvánosság előtt. A kampányban azonban fáradhatatlanul járja a poros falvakat, ahol a rendkívüli gazdasági növekedéssel kampányoló ellenfele üzenetét felhasználva arról beszél, hogy a növekedés okozta jólét nem terjedt túl a városok határain. Győzelme után újabb meglepetést okozott: elutasította a kormányfői posztot. Ennek okáról ő csak azt mondja, belső hangnak engedelmeskedett, a találgatások szerint viszont idegen származása lehetett a fő ok.

A fiú viszi tovább

Kormányfő így nem lett, de a kormánykoalíció létrehozó pártszövetség elnökeként hatalmas befolyásra tett szert. Ezt jóra is fordította: az ő nevéhez fűződik például egy 2 milliárd dolláros közmunkaprogram, és egy kulcsfontosságú, információszabadságról szóló törvény. Kritikusai ugyanakkor azért támadták, mert nem jól kezelte a koalíciós feszültségeket.

A 2009-es kampányban már keményebb hangnemet ütött meg, amikor a mumbai merénylet elkövetőiről beszél. "Türelmünket nem szabad gyengeségnek vélni... Minden India ellenes tettet megtorolunk." Kampányán sokat dobott fia, Rahul részvétele, aki ugyancsak apja egykori választókörzetében indult. A választási siker nem maradt el, az utóbbi 25 évben nem szerepelt ilyen jól a Kongresszus Párt. (A győzelem mértékéről, és várható következményeiről ebben a cikkben olvashat részleteket.)

Sonia Gandhi megmentette és kétszer is győzelemre vitte, ám átalakítani nem tudta a korrupcióval átitatott, társadalmi bázisától elszakadt pártot. A Newsweek szerint megpróbálta ugyan megreformálni a szervezetet - amely Indira Gandhi idején szakadt el a szélesebb néptömegektől -, de tanácsadói között túl sok egykori csatlós maradt meg még a régi időszakból.

Ezt a feladatot már fia, Rahul fogja végrehajtani, aki az amerikai hetilap szerint csendes forradalmat indított el. Sokak által elismert tehetségét a párt megfiatalításának, és korrupciótól való megtisztításának szenteli. Anyjához hasonlóan önmegtartóztató, amikor a legfelsőbb hatalomról van szó, például visszautasította, hogy miniszter legyen az új kormányban.