Országos tüntetést terveznek a nepáli maoisták

Vágólapra másolva!
Országos tüntetést hirdetett keddre és szerdára a Nepáli Maoista Kommunista Párt (CPN-M), Puspa Kamal Dahal (mozgalmi nevén Pracsanda) volt kormányfő pártja Ram Baran Jadav államfő azon döntése ellen, amellyel visszahelyezte tisztségébe Rukmagud Katavalt, a hadsereg főparancsnokát.
Vágólapra másolva!

Az elnöki döntés vezetett a főparancsnokot leváltó Pracsanda lemondásához, amelyet követően egy 23 pártból álló kormánykoalíció alakult az Egyesült Marxista-Leninista Kommunista Párt (UML) vezetésével. Az új miniszterelnököt, Madhav Kumar Nepalt már május 23-án megválasztották, de még nem tudta kinevezni a teljes kormányt a koalíciós viták miatt.

Közben Bidja Devi Bandari védelmi miniszter újabb gesztust tett, amellyel kivívta a volt miniszterelnök haragját: Kataval tábornok javaslatára meghosszabbította nyolc olyan tábornok szolgálatát, akiket az előző kabinet nyugdíjaztatni kívánt.

A nepáli média szerint mindkét napon egész nap folynak a kormányellenes tüntetések, a csúcspont pedig az a két óra lesz szerdán, amikor a maoista aktivisták körbezárják az ország valamennyi középületét.

A nepáli fővárosban, Katmanduban és környékén már hétfőn megállt az élet egy maoista-barát helyi bizottság által meghirdetett sztrájk nyomán. A szervezet autonóm tartományt követel a neva etnikumnak, továbbá azt, hogy nyelvüket ismerjék el Nepál hivatalos nyelvei között történelmi gyökereik miatt. Bár számszerűen kisebbségben vannak a 27 milliós himalájai országban, ez a népcsoport alkotja Katmandu és több kisebb város őslakosságát, többnyire kereskedők és parasztok.

A tüntetők bezárták az üzleteket és az iskolákat, és kővel dobálták azokat az autókat, amelyek megtörték a sztrájkot. Nem volt a fővárosban tömegközlekedés sem, ugyanakkor nem volt fennakadás a légi forgalomban, csupán az utasoknak tartott több órán át kijutni a repülőtérre.