Finnországban kért menedékjogot egy orosz újságíró

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Politikai menedékjogot kért egy orosz újságírónő Finnországban arra hivatkozva, hogy hazájában fenyegetik - közölte hétfőn egy finn emberi jogvédő szervezet. Az orosz demokrácia és emberi jogi helyzet előmozdítására létrejött Finrosforum szerint Jelena Maglevannaja csütörtökön nyújtotta be menedékjog-kérelmét a finn hatóságokhoz. A szervezet a múlt héten tartott egy civil fórumot Helsinkiben, amelyen Maglevannaja is részt vett.

A Kommerszant című orosz napilap úgy tudja, hogy Maglevannaja ellen azért indult eljárás, mert cikket írt egy volgográdi lapba egy csecsen fogoly megkínzásáról. Dezinformáció címén 200 ezer rubel (4650 euró) bírságra és cáfolat közzétételére ítélték, amire az újságírónő nem hajlandó. A Finosforum szóvivője szerint a per és a bírság érlelték meg Maglevannajában a döntést, hogy elhagyja hazáját, mert ott már nem írhat szabadon. Ráadásul egy volgográdi börtön befolyásos orvosa megfenyegette: elmegyógyintézetbe záratja, ha továbbra is ír.

Szerdára várják Helsinkibe Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnököt, akinek finn kollégájával, Matti Vanhanennel, valamint Tarja Halonen köztársasági elnökkel előirányzott megbeszélésein az emberi jogok oroszországi helyzete is napirendre kerül. Márciusban a finn bevándorlási hivatal elutasította Alekszandr Novikov orosz állampolgár politikai menedékjog-kérését, aki azt állította: az orosz titkos szolgálat beszervezte, hogy kémkedjen a Garri Kaszparov volt sakkvilágbajnok vezette ellenzékiek után.