Rendkívüli ülés Orbán kijelentéseiről Szlovákiában

Vágólapra másolva!
Rendkívüli ülésen foglalkozik Orbán Viktornak a kárpát-medencei magyarság európai parlamenti (EP) képviselete kapcsán a közelmúltban elhangzott kijelentéseivel a szlovák parlament. Az ülés összehívásához szükséges aláírásokat Boris Zala, a kormányzó Irány-Szociáldemokrácia (Smer) párt képviselője hétfőn délelőtt adta át a pozsonyi parlament elnökségének.
Vágólapra másolva!

Röviddel a kérvény átvétele után Pavol Paska házelnök úgy döntött, hogy a parlament rendkívüli ülését szerda délutánra tűzi ki. A képviselői javaslat alapján megvitatnak egy parlamenti nyilatkozat-tervezetet Orbán Viktornak és más magyar politikusoknak az EP-kampány során ismételten elhangzott "nacionalista kijelentéseivel" kapcsolatban, amelyek az "etnikai elkülönülésre, a szomszédos országok szuverenitásának tagadására, a Szlovák Köztársaság területi integritásának kétségbe vonására és Közép-Európa stabilitásának megingatására irányulnak" - közölte Jozef Plsko, a parlament elnökének szóvivője.

"A kérvényt 50 koalíciós képviselő írta alá " - mondta újságíróknak Zala, a parlament külügyi bizottságának elnöke. "A ülés eredménye egy határozat lenne, amely nagyon világosan elítéli és visszautasítja Orbán úr állásfoglalásait" - magyarázta a politikus.

A Fidesz elnöke Esztergomban egy, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjával (MKP) közösen megtartott választási nagygyűlésen úgy fogalmazott: az európai parlamenti választáson eldől, hogy a Kárpát-medencei magyarságot hányan képviselhetik Brüsszelben. Robert Fico szlovák kormányfő korábban "abszurdnak" nevezte, hogy bárki is valamiféle "fiktív államnak" minősítse a Kárpát-medencét, s úgy vélte, hogy ez az álláspont veszélyt jelent Szlovákia számára. Zala szerint az EP-képviselőknek azt az országot kell képviselniük, amelyben megválasztották őket.

"Komoly kérdésről van szó, amelyben a szomszédos ország olyan jelentős képviselője nyilvánított véleményt, akinek esélye van arra, hogy ő legyen a következő magyar kormányfő. Nem emlékszem arra, hogy 1945 után bárki is ilyen világos és határozott formában véleményt mondott volna a szomszédos ország területi egysége megsértésének kérdéséhez, mint ahogy azt Orbán úr tette" - jelentette ki Zala, s felhívta a figyelmet arra, hogy az MKP nem határolódott el Orbán kijelentéseitől.