A cseheket is nyugtalanítja Orbán kampánybeszéde

Vágólapra másolva!
Csehország aggodalommal figyeli a "duna-medencei kérdés rendezésével" kapcsolatos kijelentéseket - utalt a cseh külügyminiszter egy munkareggeli utáni sajtótájékoztatón Orbán Viktor Fidesz-elnök egyik május végén elhangzott kampánybeszédére. A kárpát-medencei magyarság EP-képviseletéről beszélő pártelnök felbolygatta a szlovák belpolitikát is: rendkívüli parlamenti ülést hívtak össze, Ján Slota pártelnök pedig azt mondta, a beszéd a neonácizmustól bűzlik. A Magyarországra érkező német külügyminiszternek sem tetszett Orbán beszéde.
Vágólapra másolva!

A cseh külügyminiszter szerint Prágát is nyugtalanítják azok a kijelentések, amelyeket Orbán Viktor tett a Kárpát-medencei magyarság európai parlamenti képviseletének kérdésében. Jan Kohout erről azon a sajtóértekezleten beszélt, amelyre a cseh, a szlovák és a német külügyminiszter közös keddi munkareggelije után került sor Prágában. Kérdésre válaszolva a külügyminiszter elmondta: Csehország foglalkozni fog a témával, mert úgy látja, hogy ez feszültségforrás lehet a közép-európai régióban.

"El kell mondanom, hogy minket is nyugtalanítanak azok a szavak, amelyek néhány duna-medencei kérdés rendezésével kapcsolatban elhangzanak. Komolyan foglalkoznunk kell velük, és a cseh diplomácia foglakozni fog velük. Felesleges lehetséges feszültségforrásnak tekintjük ezt" - mondta újságíróknak Kohout. "Úgy véltük, miután mindnyájan az Európai Unió tagjai lettünk, ezek a problémák a háttérbe szorulnak. Nyugtalansággal szemléljük, hogy megmaradtak" - tette hozzá a cseh miniszter.

Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter a következőket mondta: "Tájékoztattam partnereimet, hogy a Fidesz-elnök részéről a kampányban olyan kijelentések hangzanak el, amelyek nem tartoznak a 21. század Európájába és felhívtam a figyelmüket arra a veszélyre, amely ebből a politikából ered. Természetesen világosan látjuk ezt a veszélyt és szükségét érezzük erről partnereinket is tájékoztatni" - jelentette ki Lajcák.

Orbán Viktor szombaton a Fidesz és a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának közös kampányrendezvényén arról beszélt, hogy a június 7-i szavazás öt évre határozza meg a magyarok súlyát az Európai Parlamentben. Az európai parlamenti választáson eldől, hogy a Kárpát-medencei magyarságot hányan képviselhetik Brüsszelben, a szavazófülkében minden magyarra egy másik magyar vár a határon túlról - fogalmazott a Fidesz elnöke.

A keddi prágai munkareggeli után Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter Budapestre érkezett. Itt a német tárcavezető is azt mondta: "aggodalommal tekintünk Orbán Viktor, a Fidesz elnökének esztergomi kijelentésére". A Steinmeierrel egyeztető Balázs Péter magyar külügyminiszter nem kívánta kommentálni Orbán szavait, mint mondta, megvárja a szlovák parlament ülését az esetleges reakciókkal együtt.

"Egy magyar ellenzéki politikus saját felelősségére mondott valamit. Erre én a kormány nevében nem kívánok reagálni. Tisztelem a szlovák parlamentet és megvárom, hogy az ülésen mi történik. Lehet, hogy arra majd valamilyen módon reagálok" - tette hozzá Balázs. A magyar külügyminiszter közölte: egy hónappal ezelőtt járt Pozsonyban. Balázs szerint a látogatáson komoly lépéseket tett Magyarország és Szlovákia annak érdekében annak érdekében, hogy a két ország barátként kezelje egymást.

Orbán kijelentése miatt korábban Robert Fico szlovák kormányfő hevesen tiltakozott és rendkívüli parlamenti ülést is összehívott, a hétvégén pedig Jan Slota, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke is kritizálta Orbánt: "Az SNS már jó egy évtizede arra figyelmezteti a közvéleményt, hogy az MKP és annak elődei a kezdetektől fogva Dél-Szlovákia politikai autonómiáját és népszavazás kiírását akarták Szlovák Köztársaság déli területeinek elszakításáról" - mondta. Erre válaszul Szíjjártó Péter, fideszes kabinetfőnök azt mondta: Ján Slota már "többször bizonyította magáról, hogy egy bunkó, ezt most is igazolta". A párt szerint "a magyarságnak, a magyar nemzetnek az az érdeke, hogy minél több magyar képviselője legyen az Európai Parlamentnek."