Megtalálták az eltűnt francia gép roncsait

Vágólapra másolva!
Az Atlanti-óceán felett eltűnt francia gép néhány maradványát találták meg kedden - jelentette be a brazil kormány. A brazil védelmi minisztérium szerint életnek nincs nyoma a térségben, és egyelőre holttesteket sem találtak. A gép több részét - köztük a kulcsfontosságú fekete dobozt - közben tovább keresik, a kutatók munkáját a rossz időjárás nehezíti. A gépen a négy magyar utassal együtt 228-an utaztak. A nemzetközi Pető Intézet kedden délután megerősítette, hogy az egyik magyar utas a munkatársuk volt.
Vágólapra másolva!

A brazil légierő gépei az Air France eltűnt járatának a roncsait találták meg az Atlanti-óceánban - írta kedd késő este a brazil védelmi miniszterre hivatkozva a BBC. Nelson Jobim védelmi miniszter azt mondta: nincs kétsége afelől, hogy a megtalált törmelékek az eltűnt gépből származnak. "Megerősítem, hogy öt kilométer hosszan roncsok úsznak az óceánon, és ezek annak az Air France gépnek a törmelékei" - mondta a miniszter az AP-nek az eltűnt járatról. Azt is közölte a Rio de Janeiróban tartott sajtótájékoztatón, hogy egyelőre életnek nincs nyoma, de holttesteket sem találtak még a térségben.

A francia hadsereg vezérkara szerint "nincs kétség", az Air France A330 Airbusének roncsait találták meg az Atlanti-óceánban. Christophe Prazuck vezérkari tiszt azonban szerdán azt mondta, hogy még szükség lesz a katasztrófa hivatalos megerősítésére.

A bejelentés előtt néhány órával a dél-amerikai ország hatóságai azt közölték: törmelékeket, többek között fémdarabokat, egy repülőgépülést és kerozinnyomokat láttak a vízen a brazil partoktól 650 kilométerre északkeletre. Akkor azonban még nem voltak biztosak abban, hogy az eltűnt gépről van-e szó.

Az Air France Airbus A330-as típusú utasszállító repülőgépe hétfőn délelőtt tűnt el az Atlanti-óceán felett. A gép Rio de Janeiróból tartott Párizsba, ahova 11 óra 10 perckor kellett volna megérkeznie, de már reggel nyolckor nyoma veszett.

A brazil légierő parancsnokságának honlapja szerint láttak még egy narancssárga bóját (egyes hírekben mentőmellény szerepelt) és egy dobot is. Jorge Amaral, a brazil légierő szóvivője szerint láttak még egy repülőgép-turbinát is. A törmelékeket két repülőgép fedezte fel, egymástól 60 kilométeres távolságra.

Amaral szerint a tárgyakat a gép eltűnésének feltételezett helye előtt találták, amiből arra következtetnek, hogy a repülő esetleg megpróbált visszafordulni, de elismerte, hogy ez csak feltételezés. A kutatóegységek most megpróbálják összeszedni a törmelékeket, hogy azonosíthassák azokat.

Teherhajókat küldenek a maradványokért

A törmelékeket a brazil Globo hírportál szerint négy, közelben hajózó kereskedelmi hajó veheti majd a fedélzetére, amelyek ennek érdekében módosítják útvonalukat. Legelőször egy holland teherhajó érhet a maradványok közelébe, amely azok megpillantásakor körülbelül 35 kilométerre volt a helyszíntől.

A Globo által idézett szakértők szerint az olajfoltok - ha valóban a gépről származnak - arra utalhatnak, hogy a repülő teste nem hullott apró darabokra, különben az üzemanyag szétporladt volna a levegőben.

A kutatást nehezíti, hogy az óceán ebben a térségben 5-6 kilométer mély, jóllehet a közelben fekszik az Atlanti-hátság, ahol valamivel sekélyebb: itt 1600 méterre van a tengerfenék a felszíntől. A kutatást közben a CNN szerint kiterjesztették a szenegáli vizekre is, ahol egy brazil utasszállító személyzete "fényes foltokat" látott az óceán felszínén az eltűnt gép útvonalán.

Francois Fillon francia miniszterelnök kedden este azt mondta: a francia haditengerészetnek az Atlanti-óceán térségébe küldött három felderítő gépéhez hamarosan csatlakozik egy Awacs típusú felderítőgép is. A francia közlekedési minisztérium pedig azt közölte, hogy egy kutató tengeralattjárót is a térségbe irányították. A tengeralattjáró robottal felszerelt hajó elvileg hatezer méteres mélységig be tudja azonosítani a repülőgép két feketedobozát, amelyek a katasztrófát követően egy hónapig bocsátanak ki jelzéseket.

Ezen kívül két brazil helikopter és négy kereskedelmi hajó vesz részt a keresésben. A Pentagon pedig kedden azt közölte: az amerikai hadsereg egy felderítő repülőgépe is bekapcsolódik a keresésbe. A felderítő és tengeralattjárók elleni hadviselésre kifejlesztett gép kedd délután csatlakozik a kutatásban részt vevő gépekhez.

Négy magyar volt a gépen

Négy magyar utazott a francia repülőgépen - mondta az [origo]-nak Mátrai Zsuzsanna külügyi szóvivő. Az eltűntek személyazonosságáról személyiségi okokból nem árul el többet a Külügyminisztérium. Magyarországot a francia külügyminisztérium válságkezelő központja tájékoztatja hivatalos diplomáciai úton, eddig egyetlen üzenetet kaptak, ami arról szólt, hogy négy magyar szerepel az utaslistán. Már több hozzátartozó is jelentkezett a Külügyminisztériumnál - mondta az [origo]-nak Mátrai Zsuzsanna.

A Pető Intézet kedden megerősítette, hogy munkatársuk, Szarvas Rita konduktor volt az eltűnt gép egyik magyar utasa, aki brazíliai kiküldetéséből volt hazatérőben. "A tehetséges és nagyreményű fiatal kolléganő hivatásszeretetben végzett munkáját mind a Pető Intézetben, mind pedig nemzetközi projektekben nagyfokú elismeréssel illetik, kedves személyiségét megbecsülés övezi" - írta közleményben az intézmény rektora, Schaffhauser Franz.

A Hír TV korábban azt közölte, egy nő és élettársa, valamint két magyar kisfiú utazott a gépen. A televízió ezt az egyik magyar kisfiú édesapjára hivatkozva közölte. A Hír Tv szerint a gépen utazó nő volt férje felvette a kapcsolatot a Külügyminisztériummal, ahol megerősítették, hogy volt feleségének és kisfiának a neve szerepel az utaslistán. A nő a Pető Intézetben dolgozott, és egy három hetes tanfolyamot tartott a dél-amerikai országban - közölte a Hír Tv.

Forrás: MTI
Gyászlobogó a Nemzetközi Pető Intézet előtt

Szintén a gépen volt a nő élettársa, a dunaújvárosi születésű Gallasz József esztéta és menedzser - írja a Dunaújváros Online. A dunaújvárosi lap szerint a nő fia mellett egyik rokona, egy 11 éves komlói fiú is velük tartott.

Bajnai Gordon miniszterelnök kedden gyásztáviratban fejezte ki részvétét Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnöknek a repülőgép katasztrófája miatt - közölte a kormányszóvivői iroda. "Megdöbbenéssel értesültem az Air France gép hétfői katasztrófájáról. Külön szomorúsággal tölt el az a tény, hogy a repülőgép-tragédiában négy honfitársam is életét vesztette, köztük két gyermek, akiknek a hozzátartozóival a kapcsolatot már felvettük. A magyar nép és a magam nevében ezúton fejezem ki őszinte részvétemet. Kérem, Elnök úr, tolmácsolja Magyarország mély együttérzését a többi áldozat hozzátartozói felé is" - írta a miniszterelnök.

Narancssárga fények a horizonton

Narancssárga fényeket látott a horizonton egy atlanti repülőjárat brazil pilótája az óceánnak azon a részén, ahol hétfőn eltűnt a gép. A brazil légierő megerősítette a hírt, amely szerint a pilóta narancssárga, "fénylő pontokat" látott Fernando de Noronha szigetétől körülbelül 1300 kilométerre, vagyis nagyjából 1650 kilométerre a brazil partoktól, azon az útvonalon, amelyen a párizsi járat közlekedett. A TAM brazil légitársaság pilótájának megfigyelése nagyjából egybeesett a francia utasszállító eltűnésének időpontjával. A brazil légitársaság tájékoztatta a hatóságokat.

Közép-európai idő szerint 3 óra 30 perckor volt utoljára rádiókapcsolat az eltűnt gép kapitánya és a brazil légiirányítók között. Négy óra körül az Air France járata viharzónába került, az automatikus üzenetek a gép egyes műszereit érintő sorozatos technikai meghibásodásokról negyedórával később kezdtek érkezni. Mindez arra utal, hogy váratlan helyzet történt a fedélzeten - mondta Pierre-Henri Gourgeon, az Air France vezetője a hivatalos sajtótájékoztatón. A gépen összesen 228 ember utazott, elsősorban francia és brazil állampolgárok, rajtuk kívül több mint húsz országból voltak utasok, köztük a négy magyar.

Forrás: EPA
Meteorológiai műholdfelvétel a térségről a baleset idején

A párizsi Charles de Gaulle repülőtéren hosszú ideig "késik" feliratot írtak ki a járat neve mellett. A repülőtéren várakozó hozzátartozók rémületét tovább fokozta a zavarodottság, hogy nem tudják, pontosan mi történt - írta a Guardian helyszíni tudósítása.

.

Forrás: AFP

A lezuhanás körülményei ugyanis egyelőre egyáltalán nem tisztázottak. Az Air France szerint a gép szélsőségesen nagy légörvénybe kerülhetett, és egy villám is belecsaphatott. Ez azonban nem ad megnyugtató választ a rejtélyre, az interkontinentális utakra is alkalmas repülőket ugyanis úgy tervezik, hogy kibírjanak egy villámcsapást, 1963 óta nem zuhant le repülő villám miatt. 228 áldozattal ez az Air France történetének legnagyobb katasztrófája. Az Air France gépein nem történt halálos baleset a kilenc évvel ezelőtti Concorde-katasztrófa óta, melynek 113 halálos áldozata volt. Az AFP szerint a 2001. szeptember 11-i New York-i támadás óta nem volt ennyi áldozata légikatasztrófának.

Egy francia házaspár nem kapott helyet a gépen, ezért lemaradt a járatról. Claude Jaffiol az orvostudomány docense és felesége nagyon szerettek volna helyet kapni az eltűnt gépen, de a társaság közölte velük, hogy a gép tele van - írja a Spiegel. "Irtózatos szerencsénk volt, sokat gondolunk az eltűntek hozzátartozóira. Nagyon sok aggódó hívást kaptunk a hozzátartozóktól és a barátoktól" - mondta Claude Jaffel.