Öngyilkos lett egy guantánamói fogoly

Vágólapra másolva!
Belehalt öngyilkosági kísérletébe egy jemeni elítélt a guantánamói börtöntáborban. A terroristagyanús embereket fogvatartó amerikai támaszponton nem ez volt az első öngyilkosság, a jemeni rab már az ötödik volt. A tábort még George W. Bush elnök létesítette, és Barack Obama szeretné bezárni.
Vágólapra másolva!

Öngyilkosságot követett el egy jemeni fogoly a guantánamói amerikai börtöntáborban - közölte helyi idő szerint kedden az amerikai hadsereg. A 31 éves rabot hétfő éjjel találták holtan a cellájában a Kuba területén lévő, bérelt amerikai haditengerészeti támaszponton lévő börtöntáborban.

Halálának pontos okát nem közölték, a holttestet boncolni fogják. A jemeni férfit több mint hét éve, 2002 februárja óta tartották fogva vádemelés nélkül.

Ez volt az ötödik öngyilkosság Guantánamón. A táborban emellett több tucat rab kísérelt meg sikertelenül öngyilkosságot a hírek szerint. Több fogoly hosszú ideje éhségsztrájkot folytat, őket kényszertáplálásnak vetik alá.

Guantánamót rendre bírálják az Egyesült Államokból és külföldről, amiért semmibe veszik az ott őrzött rabok jogait. A börtöntábor felállítását az előző amerikai elnök, George W. Bush rendelte el a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után. Utóda, Barack Obama hivatalba lépése után utasítást adott rá, hogy jövő év januárjáig számolják föl a fogolytábort, ahol jelenleg 239 rabot őriznek, közülük csaknem százan jemeni állampolgárok.