Felcukkolta a feministákat Obama

Vágólapra másolva!
Több feminista szervezet felháborodott azon, hogy Barack Obama amerikai elnök védelmébe vette a nyugati országokban élő muszlim nők fátyolviseléshez való jogát. A feministák szerint a fátyol viselése akkor is megalázó, ha valaki azt állítja, önként viseli.
Vágólapra másolva!

Felháborította a francia feministákat Barack Obama amerikai elnök kairói beszéde, amelyben az elnök védelmébe vette a nyugati országokban élő muszlim nők fátyolviseléshez való jogát.

"Az, amit Obama a szabad vallásgyakorlásról mondott, arculcsapásként éri azokat a nőket, akik tiltakoznak a muszlim fátyol viselete ellen" - közölte az egyik nőszervezet pénteken Párizsban.

A Ni Putes, Ni Soumises (NPNS - Sem szajhák, sem alávetettek) nevű nőjogi mozgalom szerint Obama keresztes hadjáratot indított a nők ellen azzal, hogy nekiment a világiságnak és védelmébe vette a fátyolviseletet.

Az amerikai elnök csütörtöki kairói beszédében azt mondta: a Nyugatnak nem szabad beavatkozni a muszlimok vallásgyakorlásába például annak meghatározásával, hogy egy muszlim nő milyen ruhát viselhet. "Nem értek egyet azokkal a nyugati nézetekkel, amelyek szerint egyenlőtlenségen alapul az, ha egy nő úgy dönt, elfedi a haját" - mondta Obama.

A Nemzetközi Női Liga vezetője a beszédre reagálva azt mondta: "nagy pofon ez azoknak az algériai, iráni vagy afganisztáni nőknek, akik azért haltak meg borzasztó körülmények között, mert nem voltak hajlandóak viselni a fejkendőt, amelyről azt gondolták, hogy a nők teljes elnyomását jelképezi".

A szervezet szerint a muszlim fátyol nem olyan vallási jelkép, mint a többi. "Attól, hogy valaki azt állítja, önként viseli, még nem válik ez a viselet kevésbé megalázóvá" - mondta a liga vezetője.

A 4-5 milliós muszlim lakossággal rendelkező Franciaországban 2004 óta tilos a muszlim fejkendő, illetve valamennyi vallási jelkép viselete az állami iskolákban.