Tarolt a szélsőséges Szabadság Párt a holland EP-választáson

Vágólapra másolva!
Elképesztően szoros befutót hozott az európai parlamenti választások első köre Hollandiában. Egyaránt 4 mandátumot szerzett a kormánykoalíció két nagy pártja, és az újonnan felemelkedett szélsőséges Szabadság Párt. Az iszlámgyűlölő Geert Wilders pártja eddigi legnagyobb EP-választási sikerét könyvelhette el, így megpróbálhatja majd elérni céljait: az EP feloszlatását, a muszlimok kitoloncolását és a török csatlakozás elhalasztását több mint egymillió évvel.
Vágólapra másolva!

A holland bevándorlásellenes politikai erő, a Geert Wilders vezette Szabadság Párt nyert a legtöbbet a június 4-én lezajlott EP-választásokon - írja a Guardian az ANP hírügynökség exit poll eredményeire hivatkozva. Wilders radikális pártja eddigi legjobb európai parlamenti választásokon elért eredményét könyvelhette el: a voksok 15 százalékát szerezték meg az exit pollok szerint.

A Nagy-Britanniából kitiltott szőke politikus pártja tehát 4-et vihet Hollandia 25 EP-mandátumából. Ezzel még a kormánypárti Munkáspártot is a harmadik helyre tudták szorítani, ami nagy, de az EU-ra nézve veszélyes eredmény a Guardian szerint.

Wilders politikai ambíciói ugyanis az EU szétszedése felé mutatnak. Feloszlatná az Európai Parlamentet, a két legújabb tagot, a 2007-ben csatlakozott Romániát és Bulgáriát kidobná az unióból és tömegesen deportálná ki Hollandiából az ott élő 800 ezer bevándorlót. Wilders ellen amúgy nyomozás folyik Hollandiában egyik gyűlöletbeszéde miatt.

A politikus kénytelen 24 órás őrizet alatt lenni, mert az egész iszlámot magára haragító dolgokat tett és mondott. Az iszlám szent könyvét, a Koránt Adolf Hitler Mein Kampf című - Európa nagy részén betiltott - könyvéhez hasonlította. Az iszlámról pedig egy olyan filmet készíttetett, amely a vallást az erőszak és terrorizmus eszközének állítja be. Törökország EU-csatlakozási terveit különösen élesen támadja, mondván "egy iszlám ország sohasem lehet az EU tagja, 10 éven belül sem, egymillió éven belül sem."

A Szabadság Párt előretörése annak fényében még jelentősebb, hogy a 2006-os általános választásokon csupán 6 százalékot értek el - elemez a Guardian. "Geert Wilders előremasírozása a holland politikában folytatódik" a holland De Telegraaf című lap szerint is.

A holland kormánykoalíció mindkét pártja egy csomó szavazatot és képviselői széket bukott az EP-ben. Jan Peter Balkenende yőztes kereszténydemokratái kettő, Wouter Bos Munkáspártja három EP-helyet vesztett el. Mindkét párt a radikálisokhoz hasonlóan 4-4 képviselői helyet szerzett így.

Wilders a fiatalok körében is igen népszerű. Egy próbaválasztás alkalmával 140 iskolában 15 ezer diákból 19 százaléknyi támogatta őt és pártját.

Hollandiában is féltek az alacsony részvételtől, de az tartotta a 2004-es szintet, mivel idén is 40 százalékos volt.

Csütörtökön szavaztak a britek is, azonban ott az első eredményeket csak vasárnap hozzák nyilvánosságra. 375 millió európai voksolhat a hét végén, csütörtöktől vasárnapig, hogy megválasszon 736 képviselőt az Európai Parlamentbe. Pénteken az írek és a csehek szavaznak.

Elemzők szerint a gazdasági válság okozta munkanélküliség és reménytelenség a szélsőségesek malmára hajtahtja a vizet a választásokon. Ez többek között a korábban erős középpártok meggyengüléséhez vezethet.