Kényszermunkára ítélt amerikai újságírókat Észak-Korea

Vágólapra másolva!
Illegális határátlépés és ellenséges tevékenység vádjával ítéltek tizenkét évi kényszermunkára két amerikai újságírónőt Észak-Koreában. Az Egyesült Államokat nagyon aggasztja az ítélet és elképzelhető, hogy Phenjan így akar engedményeket kicsikarni a feszült időszakban.
Vágólapra másolva!

Tizenkét évi kényszermunkára ítéltek Észak-Koreában két amerikai újságírónőt - írja a BBC. A hivatalos észak-koreai hírügynökség, a KCNA jelentése szerint illegális határátlépés és ellenséges tevékenység miatt tartóztatták le őket.

Az amerikai-koreai Euna Lee és a kínai-amerikai Laura Ling, a kaliforniai Current TV munkatársai a dél-koreai források szerint a Tumen folyó kínai oldalán filmezték az észak-koreai határövezetet. A BBC forrásai szerint az északi határőrök kínai területen vették őket őrizetbe március közepén, Phenjan azonban hivatalosan azt állította, az újságírók illegálisan behatoltak Észak-Korea területére és katonai objektumokat próbáltak felderíteni.

A tárgyalás a legmagasabb szintű észak-koreai bíróság előtt zajlott, a döntés véglegesnek tekinthető, az elítéltek nem fellebbezhetnek. A tárgyalás a sztálinista országra jellemző módon a nyilvánosság teljes kizárásával folyt le, és a megfigyelők előzetes várakozásainál súlyosabb ítélet született.

A washingtoni Fehér Ház szóvivője, Bill Burton elmondta, hogy Barack Obama elnököt "mély aggodalommal" tölti el a kiszabott büntetés, és "minden lehetséges eszközt" meg fog ragadni az újságírónők kiszabadítása érdekében.

Az Egyesült Államokat nagyon aggasztja a két amerikai újságírónő ügyében meghozott ítélet, Washington mindent megtesz a szabadulásuk érdekében - mondta Ian Kelly amerikai külügyi szóvivő. Elemzők szerint elképzelhető, hogy a szigorú ítélettel Phenjan engedményeket próbál kicsikarni az Egyesült Államokból a két ország közti feszült időszakban. Washington ENSZ-szankciókat szorgalmaz Phenjannal szemben a második nukleáris robbantási kísérlet miatt.