Mégis beszélhetnek magyarul a szlovákiai orvosok

Vágólapra másolva!
Várhatóan enyhül a szlovákiai nyelvtörvény, amely ellen az ottani magyar kisebbség és a magyar kormány is tiltakozott. A szlovák parlament kulturális bizottsága által jóváhagyott módosítások között szerepel például az, hogy mégsem írnák elő a kórházi dolgozóknak, hogy csak szlovákul beszélhetnek.
Vágólapra másolva!

Az iskolákban a dokumentációt nemcsak szlovákul lehet vezetni, a kisebbségi nyelven sugárzó regionális és helyi rádióknak nem kötelező szlovák nyelvű reklámokat leadniuk, és az sem jár szankciókkal, ha az egészségügyi és szociális intézményekben a személyzet nem csak szlovák nyelven kommunikál a betegekkel. Egyebek mellett várhatóan így módosul a szlovák államnyelvtörvény.

A szlovák parlament kulturális és sajtóbizottságának keddi ülésén fogadták el a vitatott törvényt módosító kilenc javaslatot. Ezzel megváltozott a magyarok által kifogásolt paragrafusok többsége. "A törvénymódosítás ebben a formában már elfogadható számunkra" - jelentette ki Bíró Ágnes, a Magyar Koalíció Pártjának képviselője, aki szerint nem történt semmi rendkívüli, csupán elmozdultak az európai normák irányába.

Az eredeti javaslat szerint az emlékműveken, emléktáblákon a szöveget először szlovákul kell feltüntetni, csak azután következhet a más nyelvű szöveg. Az új változat bizonyos esetekben lehetővé teszi, hogy az idegen nyelvű szöveg a szlovák nyelvű előtt legyen.

Amennyiben a parlament véglegesen megszavazza, az új változat augusztus elsején lép életbe. Megsértésért akár 5000 eurós büntetés is kiszabható.

A törvény eredeti formája ellen hevesen tiltakozott a Magyar Koalíció Pártja, és a magyar kormány is nemtetszését fejezte ki. A nyelvi szabályozás tovább növelte a feszültséget a két ország között. A kapcsolat az után romlott meg, hogy 2006-ban a kormánykoalíció tagja lett a magyarellenes Ján Slota pártja.