Kiáll Barroso mellett a magyar kormány

Vágólapra másolva!
Bár több európai szocialista vezetőnek sem ért egyet azzal, hogy a konzervatív Jose Manuel Barroso maradjon az Európai Bizottság élén, a baloldali magyar kormány kiáll a jelölése mellett - derül ki Balázs Péter külügyminiszter pénteki nyilatkozatából. Barroso mellett más komoly jelölt neve egyelőre nem merül fel, és az ő pozícióját erősíti a hétvégi EP-választás eredménye is.
Vágólapra másolva!

"Magyarország álláspontját már korábban kinyilvánította a folyamatosság érdekében, és valószínűleg meg is marad ezen az állásponton" - közölte az MTI-vel pénteken Balázs Péter külügyminiszter, megerősítve, a magyar kormány támogatja, hogy Jose Manuel Barroso maradjon az Európai Bizottság élén.

Az MTI annak kapcsán kérdezte Balázst, hogy a héten az Európai Szocialisták Pártjának - amelynek tagja az MSZP is - több prominens vezetője is azt hangoztatta, hogy a pártszövetség nem támogatja Barroso újabb mandátumát. Közölték azonban azt is, hogy saját jelöltet csak akkor kívánnak állítani, ha reményt látnak arra, hogy egy másik személy egyáltalán esélyes lehet.

Egyelőre nem merült fel más komolyabb jelölt, és Barrosót erősíti az is, hogy a hétvégi európai parlamenti választáson az ő pártcsaládja, az Európai Néppárt szerezte meg a legtöbb mandátumot. Az 53 éves, egykori portugál miniszterelnököt ráadásul a magyaron kívül támogatásukról biztosították más baloldali kormányok is, például a britek és a spanyolok.

A magyar álláspont az, hogy a biztonság és a folyamatosság érdekében jó lenne, ha nem támadna szakadék a mostani és az új Európai Bizottság között, ennek pedig legjobb eszköze, ha Barroso elnökségét meghosszabbítják - fogalmazott Balázs Péter az MTI-nek.

Az Európai Bizottság elnökének megválasztásához a 27 tagállam vezetőinek egyhangú támogatására, és az Európai Parlament többségének jóváhagyására van szükség. A BBC szerint egyes országok azt szeretnék, ha már a jövő heti uniós csúcson megegyezés születne a bizottsági elnök személyéről, de mások megvárnák vele az októbert, amikor Barroso jelenlegi mandátuma lejár.