Alkuval zárhatják le a britek a Gripen-ügyet

Vágólapra másolva!
Valószínűleg büntetést fizet a korrupcióval gyanúsított két hadiipari cég, a BAE és a Saab, majd ennek fejében a brit és amerikai hatóságok lezárják az ügyet - írja a Népszabadság. A britek döntése megpecsételheti a svéd nyomozás sorsát, és valószínűtlen az is, hogy Magyarországon újra elővennék a Gripen vadászgépek ügyét.
Vágólapra másolva!

Lezárulhat a Gripen és Eurofighter vadászgépek beszerzések miatt indult nyomozás, miután a brit és amerikai hatóságok valószínűleg megállapodást kötnek a vesztegetéssel vádolt fegyvergyártó cégekkel, a British Aerospace-szel (BAE) és a svéd Saabbal - írja pénteki számában a Népszabadság. A két cég az alku szerint büntetést fizetne, de erre a lap stockholmi tudósítója szerint még rá kell bólintania a brit korrupcióellenes hivatalnak, az SFO-nak is.

Crister van der Kwast, korrupciós ügyeket vizsgáló svéd főügyész a Népszabadságnak azt mondta, az alkuval a britek az ő kezét is megkötik, de szerinte a magyar, cseh és dél-afrikai hatóságok folytathatják a vizsgálatot saját állampolgáraik és intézményeik ellen.

Magyarországon az ügyészség már korábban lezárta a saját vizsgálatát, amely nem állapított meg törvénysértést. A lap ügyészségi forrásokra hivatkozva azt írja, az ügyet legfeljebb akkor vennék elő újra, ha külföldről jogsegélykérelem érkezne. Bár a svéd ügyészség többször is jelezte, hogy vizsgálni kívánják az ügy magyar szálát is, hivatalos jogsegélykérelem nem érkezett Magyarországra.

Ausztriában még áprilisban kiengedték a vizsgálati fogságból Alfons Mensdorff-Poully grófot, aki a gyanú szerint közreműködött a BAE-Saab közös gyártású Gripen gépek csehországi és magyarországi értékesítésében, illetve a BAE által gyártott Eurofighter gépek ausztriai eladásában is. A grófot pénzmosással gyanúsítják - állítólag ő működtette a rendszert, amely a kenőpénzeket eljuttatta a címzettekhez -, de vádat egyelőre nem emeltek ellene.