Újabb hat Airbus-utas holttestét találták meg

2009.06.13. 9:11

Ötvenre nőtt az Airbus-szerencsétlenség megtalált halálos áldozatainak száma - jelentette be egy brazil katonai szóvivő. A boncolások első eredményei szerint a gép a levegőben hullott darabjaira. A keresést június 19-ig még biztosan folytatják.

Újabb hat holttestet emeltek ki az Atlanti-óceánból abban a körzetben, ahol az Air France utasszállító repülőgépe valószínűleg lezuhant. Ezzel 50-re emelkedett a megtalált áldozatok száma - jelentette be egy brazil katonai szóvivő. A gép halottain végzett első vizsgálatok azt a feltételezést erősítik, hogy a repülőgép robbanás nélkül hullott darabjaira - írta legújabb számában az O Estado de Sao Paolo című brazil lap.

Valószínűleg gyorsan lezajlott a baleset

A boncolások azt mutatták ki, hogy az utasok nem szenvedtek égési sérüléseket, csonttöréseket viszont igen. A 16 megvizsgált áldozatnál a tüdőben nem találtak vizet, ami arra utal, hogy nem fulladtak meg az óceánban. A gép valószínűleg darabjaira hullott a levegőben, és ezt a feltételezést erősíti, hogy egyes áldozatokat egymástól 85 kilométerre találták meg. Ez szokatlan lenne, amennyiben a repülőgép egy darabban zuhant volna a vízbe.

Ari Germano volt pilóta, aki könyvet is írt a légiszerencsétlenségekről, az O Globo című brazil lapnak azt mondta, a képek arra utalnak, hogy az Airbus A330-as balesete meglepetésként érte az utasokat, és olyan gyorsan zajlott le, hogy a személyzetnek nem volt ideje reagálni a történtekre. A szakértő észrevett egy narancsszínű elsősegélyládát is, amelyhez látszólag senki nem nyúlt. A fényképeken az is látszik, hogy a személyzetnek fenntartott helyek érintetlenek voltak, vagyis a tragédia idején az utastérben lehettek. Vészhelyzetre vonatkozó figyelmeztetés esetén nekik is le kell ülniük.

Egy légügyi biztonsági tanácsadó, Ronaldo Jenkins azt mondta az O Globónak szintén a fényképek alapján, hogy a gép belső burkolatának darabjain és egy előkerült mentőmellényen nem látta tűz vagy füst nyomát, eszerint a gép nem robbanhatott fel.

A francia légitársaság Rio de Janeiróból Párizsba tartó járata pünkösdhétfőn tűnt el az óceán felett, fedélzetén 228 emberrel, köztük négy magyar állampolgárral és egy szlovákiai magyarral.

A brazil szóvivő közölte, hogy mindaddig folytatják a kutatást, amíg a legkisebb remény megvan arra, hogy találnak újabb áldozatokat vagy repülőgép-maradványokat. Június 19-e előtt semmiképp nem hagyják abba, utána kétnaponta felülvizsgálják, hogy folytatják-e - tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ CIKK