Rasszista viccelődésen kaptak egy izraeli minisztert

Vágólapra másolva!
Jichák Aharonovics izraeli közlekedési miniszter azt mondta egy civil rendőrnek, aki elnézést kért, mert koszos volt a ruhája: "nincs gond, úgy nézel ki, mint egy igazi arabus". Aharonovics a szélsőjobboldali Jiszráél Béténu (Izrael az Otthonunk) párt tagja.
Vágólapra másolva!

Lefilmezték kedden Jichák Aharonovics izraeli közbiztonsági minisztert, amikor tel-avivi ellenőrző körútján arabokat gúnyoló kifejezést használt. Egy civil ruhás rendőrnek, aki elnézést kért, amiért a ruhája nem tiszta, a miniszter azt válaszolta: "nincs gond, úgy nézel ki, mint egy igazi arabus".

Amikor a felvételt levetítették a közszolgálati televízióban, Aharonovics, akit a Jiszráél Béténu (Izrael az Otthonunk) szélsőjobboldali párt jelölt a miniszteri posztra, közölte: "csak viccelt, nem volt szándékában senkit sem megsérteni". Ahmed Tibi izraeli arab parlamenti szerint a mondat az Avigdor Liberman külügyminiszter vezette párt fasiszta jellegéről árulkodik.

Liberman az év eleji választási kampányát, amely nem volt mentes az arab kisebbség elleni kirohanásoktól sem, a "nincsen állampolgárság az állam iránti hűség nélkül" kitételre alapozta. Egy kormánybizottság május 31-én elvetette a Jiszráél Bénétu által kezdeményezett törvényjavaslatot, amely szerint az izraelieknek hűségesküt kellett volna tenniük a zsidó államnak. A tervezet nyilvánvalóan az ország lakosságának 20 százalékát kitevő arab kisebbséget vette volna célba.