Új választást akar Múszavi

Vágólapra másolva!
Irán legfőbb vallási vezetői bejelentették: újraszámolják az elnökválasztáson leadott szavazatokat, de a vesztes reformer jelölt szerint ez kevés, ő új választást akar. A hivatalos jelentés szerint hét halottja van a hétfői teheráni tüntetéseknek, amelyeken százezrek tiltakoztak az elnökválasztás szerintük meghamisított eredménye ellen. Máhmúd Ahmadinezsad újraválasztott elnök kedden Oroszországba utazott.
Vágólapra másolva!

Irán legbefolyásosabb, vallási vezetőkből álló testülete, az Őrök Tanácsa kedden bejelentette, hogy kész újraszámolni az elnökválasztáson leadott szavazatokat - közölte a teheráni állami televízió. A tanács közlése szerint azokon a területeken számolnák újra a szavazatokat, ahonnan a vesztes jelöltek csalást jeleztek.

A pénteki választáson alulmaradt reformpárti jelölt, Mir Hoszein Múszavi elutasítja az aljánlatot, és új választást akar - közölte a jelölthöz közel álló forrásra hivatkozva a CNN amerikai hírtelevízió. A névtelenséget kérő forrás szerint ugyanis az újraszámlálás csak egy újabb alkalom lenne a hatóságoknak, hogy meghamisítsák az eredményt.

Az állítólagos választási csalások ellen tiltakozók kedd délutánra újabb tüntetést szerveznek. A Twitter mikroblogon terjedő információk szerint helyi idő szerint délután 5-re (közép-európai idő szerint fél 2-re) várják a tüntetőket a teheráni Valli Aszr térre. A szervezők arra szólítják fel az embereket, hogy a gyász jeleként öltözzenek feketébe (az internetes szervezkedésről bővebben itt olvashat). Muszavi szóvivője azonban azt közölte: "Muszavi nyomatékosan arra kérte támogatóit, hogy ne tegyék kockára életüket, és ne jöjjenek el a mai nagygyűlésre. A mérsékelt tábor nagygyűlése elmarad."

Előzőleg Máhmúd Ahmadinezsad újraválasztott elnök hívei ellentüntetést hirdettek meg arra teheráni térre, ahol egy órával később a választási csalások ellen tiltakozó Muszavi-tábor tartotta volna megmozdulását. A teheráni kulturális minisztérium eközben megtiltotta, hogy a külföldi sajtó tudósítson a nem engedélyezett tüntetésekről, beleértve Muszavi támogatóinak keddre tervezett tiltakozó megmozdulását is.

Legalább hét áldozat

Az elnökválasztások eredménye elleni tiltakozások során hétfőn legalább heten meghaltak Teheránban és többen megsebesültek - közölte egy iráni állami rádióra hivatkozva az al-Dzsazíra arab hírtelevízió angol nyelvű honlapja. A hivatalos híradás szerint az áldozatok rátámadtak egy katonai ellenőrzőpontra a választások vitatott eredménye miatt tartott tömegtüntetés közelében.

Motorosok hajtottak a tömegbe

A BBC helyszíni tudósítója szerint azonban ez valószínűtlennek tűnik annak fényében, ahogy ő látta a nagyrészt békés tüntetéseket. A brit Guardian korábbi helyszíni tudósítása szerint Ahmadinezsad elnökhöz hű milicisták nyitottak tüzet a tüntetőkre a Teherán központjában lévő Azadi (Szabadság) tér közelében. A Guardian forrásai szerint Shiraz városban is voltak tüntetések, ott tizenkét diák halhatott meg. A BBC szerint az elnökválasztás eredményét vitató Mir Hoszein Múszavi egyik weboldala egy diák haláláról számol be.

Lövések is dördülltek

A hétfői teheráni tüntetésen százezrek vettek részt, a BBC tudósítója "politikai földrengések" minősítette a demonstrációt, amihez hasonló nem történt az elmúlt harminc évben Iránban. A tüntetésen a pénteken újraválasztott elnök, a konzervatív keményvonalas Máhmúd Ahmadinezsad és legfőbb riválisa, a mérsékelt reformer Mir Hoszein Múszavi hívei csaptak össze. A Reuters hírügynökség szerint Ahmadinezsad motorbiciklikkel érkező hívei botokkal felfegyverkezve támadtak Múszavi felvonuló támogatóira Teheránban.

Az ajatollahok vizsgálódnak

AKorábban az ország legfőbb vallási vezetője, Ali Hamenei ajatollah vizsgálatot rendelt el az állítólagos választási csalások ügyében. A pénteki választás végeredményét Múszavi és két másik mérsékelt jelölt támadta meg az ország legfőbb testületénél, a vallási vezetőkből álló Őrök Tanácsánál, mert szerintük Ahmadinezsad csalással nyert. A tanács szóvivője hétfőn azt mondta, az eredmények még nem véglegesek, és csak akkor lesznek azok, ha a tanács jóváhagyja azokat.

Forrás: AFP
Múszavi a hétfői ellenzéki tüntetésen. Nézzen még több képet a helyszínről, kattintson!

Az ország sorsát érintő legfőbb kérdésekben döntő ajatollah lépése azt jelzi, hogy a vallási vezetés nem feltétlenül áll ki Ahmadenizsad mellett. Az elnök közben az oroszországi Jekatyerinburgba utazott, hogy részt vegyen a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SOC) csúcsértekezletén - közölte egy iráni tisztségviselő az uráli városból. "Igen, igen, igen, az a terve, hogy ott fog ülni" - mondta az AFP hírügynökségnek egy névtelenséget kérő iráni kormánytisztviselő. Az iráni elnök a tervek szerint hétfőn érkezett volna Oroszországba, de tiltakozások miatt egy nappal elhalasztotta útját.

A gázban és olajban gazdag Iránban zajló történéseket szoros figyelemmel követik a világ vezető országai. Az Egyesült Államok elnöke, Barack Obama a januári hivatalba lépése után békülékeny hangot ütött meg Teheránnal szemben, és párbeszédet ajánlott számára. Ez nehezebben menne a keményvonalas Ahmadenizsaddal, aki nyugat- és Izraelellenes megnyilvánulásaival nem bizonyult partnernek ebben. Múszavi sem nevezhető ugyan nyugatbarátnak, de ő nyitottabb külpolitikát ígért, és kampányának üzenete amúgy is az volt, hogy a külpolitika helyett inkább az iráni emberek gazdasági problémáit akarja megoldani.