Vágólapra másolva!
Újabb ellenzéki tüntetés kezdődött Teheránban szerda délután, a Guardian szerint százezrek vannak az utcákon. A tüntetők Máhmúd Ahmadinezsad elnök újraválasztása ellen tiltakoznak. Országszerte 500 ellenzékit tartóztattak le. Eddig legalább nyolc halálos áldozata van a hétvége óta tartó tüntetéssorozatnak, melyre harminc éve nem volt példa Iránban.
Vágólapra másolva!

Szerdán délután újabb ellenzéki tüntetés kezdődött Teheránban. A helyszínről a Twitter mikroblog-oldalra üzeneteket küldő irániak szerint hatalmas tömegek hömpölyögtek a Haft e-Tir tér felé, ahol helyi idő szerint ötkor kezdődött demonstráció. A Guardian szerint százezrek tüntetnek Teherán utcáin, a BBC több tízezer tüntetőről ír. A tüntetők csendben vonulnak az utcákon, sokan zöld ruhába öltözve, mások feketében, a gyász jeleként - írja a Guardian. A hatóságok szerint a tüntetést betiltották.

A tüntetők Mir Huszein Múszavi támogatói, aki a szombaton közölt hivatalos választási eredmények szerint vereséget szenvedett. Múszavi azonban új választást követel, híveivel együtt megkérdőjelezi Máhmúd Ahmadinezsad csaknem kétharmados győzelmét.

Országszerte több mint ötszáz embert tartóztattak le Iránban - írja a Guardian. A letartóztatottak között vannak ellenzéki aktivisták, újságírók, értelmiségiek és az 1979-es forradalom több ismert alakja is. Őrizetbe vették többek között Ebrahim Yazdi korábbi külügyminisztert és Mohammad Tavasszalit, Teherán volt polgármesterét.

Iránban harminc éve nem látott megmozdulások kezdődtek szombaton, a tüntetéseket kísérő összecsapásoknak, és több egyetemi épület elleni razziának azonban már több halálos áldozata van. Múszavi békés tüntetésre hívta fel híveit a választás eredményei ellen. Irán legfőbb vezetője, Ali Homenei ajatollah kedden az indulatok visszafogására szólított fel. Felvetette a szavazatok részleges újraszámolását is, a tüntetők azonban ezt követően is utcára vonultak.

A szerdai tüntetésről több iráni küld üzeneteket a Twitterre. "Ameddig csak ellátok, hömpölyög a tömeg" - írta egyikük. Egy másik blogger több iráni rendőrön zöld kendőt látott - a zöld Múszavi híveinek jele. "Az egyik rendőr rám mosolygott, ez már igazi forradalom" - írja. Hasonlóról számolt be Robert Fisk, a brit The Independent tudósítója, aki a külföldi újságíróknak szóló tilalom ellenére kedden elvegyült a tüntető tömegben. Tudósítása szerint a teheráni rendőrség kedden egyaránt védte a Múszavi és Ahmadinezsad mellett tüntetőket, nem mutatta jelét, hogy ellenséges lenne az ellenzékiekkel - írja az Independenten Fisk.

A Twitter tervezett karbantartását az iráni események miatt elhalasztották. Az iráni ellenzék támogatói a szájton többször arról számoltak be, hogy Iránból megpróbálják megbénítani a kommunikációt, és összezavarni a bloggereket. Az egyik ilyen, spamlistára került üzenet például visszatérően arról szólt, hogy Múszavit lelőtték. A tüntetőknek segíteni próbáló bloggereket arra kérik, hogy változtassák meg számítógépükön az időzónát és a helyszínt teheránira, hogy ezzel is megnehezítsék az iráni hatóságok dolgát.


Tömegtüntetés szerdán Teheránban

A focisták is a tüntetőkkel voltak

Szerdán világbajnoki selejtező mérkőzést játszott Szöulban Dél-Korea ellen az iráni fociválogatott (az eredmény 1-1-es döntetlen lett). A fehér mezben pályára lépő játékosok közül többen is zöld csuklószorítókat viseltek, amivel az jelezték, hogy támogatják a tiltakozókat. A második félidőben a játékosokkal levetették a csuklószorítókat. A mérkőzésen a stadionban az iráni szurkolók "Pokolba a diktátorral!" feliratú transzparenst feszítettek ki.

Múszavi csütörtökre békés tüntetésre vagy a mecsetekben való gyülekezésre szólította híveit, hogy így fejezzék ki együttérzésüket a hétfői tiltakozó megmozduláson elhunyt emberekkel. Múszavi honlapján megjelent közleményében hangoztatta, hogy ő is részt vesz a megemlékezésen, de részletekkel nem szolgált arról, hogy hol és mikor. Múszavi kedden még azt kérte támogatóitól, hogy fejezzék be a tüntetéseket, mert attól tart, hogy a tiltakozások erőszakba fulladnak. Hívei ugyanakkor kijelentették: addig akarják folytatni a demonstrációkat, ameddig Máhmúd Ahmadinezsad újraválasztott elnök hatalmon marad.

Keddről szerdára virradó éjjel a basidzs népi milícia tagjai több iráni város kollégiumába betörtek, és több korábbi hír is arról szólt, hogy biztonsági erők hatoltak be egyetemi épületekbe. A milícia és a biztonságiak egyetemek elleni támadásait Ahmadinezsad egy korábbi szövetségese, az iráni parlament elnöke, Ali Laridzsani is elítélte kedden.

A hétfői tüntetéseknek a hivatalos jelentés szerint hét halálos áldozata volt. Egy videomegosztó oldalakra feltöltött filmen a keddi demonstrációk egy részlete látható, amelyen a Raszúl Akram Kórház orvosai és nőverei vonulnak fel. Az egyik nővér azt kiabálja a kamerának, hogy a hétfői tüntetés után nyolc ember halt meg a kórházban, egy perzsa feliraton az látszik: "28 sebesült, 8 halott". A videó és a halottak számáról szóló információ hitelessége megállapíthatatlan, mivel az iráni kormány szigorúan korlátozza a külföldi tudósítók munkáját, így kevés független forrásból jut ki információ Iránból.

A mérsékelt konzervatív politikus, Mir Hoszein Múszavi hívei a múlt heti elnökválasztás eredményének kihirdetése, azaz szombat óta minden nap tiltakozó megmozdulást tartottak Teheránban. A belügyminisztérium hétfőn betiltott minden, Múszavit támogató gyűlést vagy felvonulást, aznap mégis több százezren tiltakoztak a választási csalások ellen. A rendfenntartó erők hétfő este összecsaptak a tüntetőkkel, a BBC szerint nyolc ember életét vesztette, sokan megsebesültek.