Hawaii felé lőheti ki rakétáját Észak-Korea

Vágólapra másolva!
Újabb nagy hatótávolságú rakétát készül kilőni Észak-Korea, amely Hawaii nyugati szigeteit is elérheti. Közben kiderült, hogy 2500-5000 tonnányi vegyifegyvert halmozott fel Phenjan egy nemzetközi intézet szerint. A rengeteg mustárgázzal és szarinnal a közel 20 millió lakosságú dél-koreai fővárosi körzetet teljesen be tudnák borítani. Mindezek mellett még több száz - akár Japánt is elérő - új rakétát állított hadrendbe a sztálinista ország hadereje.
Vágólapra másolva!

Észak-Korea Hawaii irányába lőhet ki egy nagy hatótávolságú ballisztikus rakétát július elején - számolt be egy japán hírforrás az AP-nek. Közben Oroszország és Kína közösen sürgette, hogy Phenjan térjen vissza a nukleáris leszereléséről szóló tárgyalásokhoz.

A japán Jomiuri napilap írt arról csütörtökön, hogy egy Taepodong-2 típusú rakétát készül kilőni Észak-Korea. A fegyvert a Dongcsang közeli kilövőállásból indítanák el, ami az ország északnyugati partvidékén fekszik. A japán lap az ország védelmi minisztériumára és az amerikai titkosszolgálatra hivatkozik. A Jomiuri szerint július 4-8. között lőhetik ki valamikor a rakétát.

Az újság szerint Hawaii fő szigeteit ugyan nem érheti el a rakéta, de a külsőket igen. A hatótávolsága ugyanis 7200 kilométer. Az USA egyre jobban tart tőle az AP szerint, hogy előbb-utóbb Észak-Korea olyan rakétát fejleszt ki, amely elérheti az amerikai nyugati partokat is.

Észak-Korea május 25-én hajtott végre kísérleti atomrobbantást. Azóta rendkívül feszült a helyzet a Koreai-félszigeten, Phenjan pedig háborúval fenyegetőzik válaszul az ENSZ szigorodó szankcióira. Ezekkel a lépésekkel lassacskán az eddig visszafogott Kínát és Oroszországot is elidegeníti magától Phenjan.

Többezer tonna mustárgáz

Észak-Koreának több ezer tonna vegyi fegyver van a birtokában, és képes bevetni ezeket Dél-Korea ellen - írta csütörtökön közzétett jelentésében a Nemzetközi Válságcsoport (ICG). A brüsszeli székhelyű szakértői intézet szerint az észak-koreai hadsereg 2500-5000 tonna vegyi fegyverrel - többek között mustárgázzal és szarin ideggázzal - rendelkezik.

"Ha a konfliktus eszkalálódik, és összecsapások törnek ki, fennáll a kockázata annak, hogy Phenjan beveti ezeket a fegyvereket" - közölte Daniel Pinkston, az ICG szöuli képviselője.

Észak-Koreában évtizedek óta folyik vegyi fegyverek fejlesztése. Phenjan a szakértők szerint rendelkezik a szükséges technológiával, hogy bevesse ezeket a fegyvereket Szöul körzetében - itt él a 49 milliós dél-koreai lakosság közel fele -, sőt Dél-Korea egész területén.

Az ICG azt írta a vegyi fegyverekről szóló jelentéssel egyidejűleg másik összegzésében, hogy Észak-Korea több mint 600 Scud-rakétát állított hadrendbe - ezekkel elvileg csapást lehet mérni Dél-Korea bármely pontjára -, illetve 320 Rodong típusú rakétát, amely képes elérni Japán nagy részét.

Észak-Korea három hete kísérleti atomrobbantást hajtott végre - bő két és fél éven belül a másodikat -, és több rövid hatótávolságú rakétát lőtt ki. A nukleáris kísérlet és a rakétakísérletek nyomán rendkívüli módon megnőtt a feszültség a kelet-ázsiai térségben.