Fenyegető szavak és bizonytalanság Iránban

Vágólapra másolva!
Irán első számú vallási vezetője alig burkolt fenyegetésében egyértelművé tette, az ellenzék csak magát okolhatja, ha egy esetleges tüntetés vérontásba torkollik. Múszavi egyik szövetségese szerint szombaton nem folytatódnak a tüntetések, más források szerint több demonstráció is készül. Hameini ajatollah beszédével Nagy-Britanniánál is kihúzta a gyufát, és az Egyesült Államok is az eddig legerősebb jelzését küldte Iránnak. Pénteki összefoglaló.
Vágólapra másolva!

Az iráni elnökválasztáson nem történtek csalások, az emberek pedig jobban teszik, ha nem vonulnak az utcára - ez volt Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb vallási vezetőjének legfontosabb üzenete pénteki beszédében.

"Ha valakinek kifogásai vannak, jelezheti demokratikus úton is. Az utcai tüntetések veszélyeztetik a demokráciát" - mondta Hamenei ajatollah. Hamenei azt is mondta, ha lesznek tüntetések, és vérontásba torkollanak, azért az ellenzék lesz a felelős. A Guardian egykori iráni tudósítója szerint a beszéd szélsőségesen keményvonalas és kompromisszumot nem ismerő volt. Robert Tait szerint Hamenei ezzel felemelte a tétet és kiélezte a megosztottságot Iránban.

Van, aki szerint vér fog folyni

Az alig burkolt fenyegetés hatására egyes hírek szerint Mir Hosszein Múszavi lemondta a szombatra tervezett tüntetést. "Múszavi nem tervez szombatra vagy vasárnapra újabb nagygyűlést. Ha majd gyűlést tervez, azt honlapján közzétesz" - mondta a Reutersnek Múszavi névtelenül nyilatkozó szövetségese.

Más források szerint ugyanakkor lesznek demonstrációk szombaton. A Huffington Postnak egy Teheránban tartózkodó iráni újságíró azt mondta, szombat délután négykor lesz egy tüntetés, és hozzátette: "vér fog folyni". A Guardian információi szerint is lesz tüntetés, és Múszavi és Hatami volt iráni elnök is részt fog venni rajta.

Forrás: AFP

A Guardian arról is ír, hogy az Iráni Hezbollah azt üzente, semmit nem fog tenni a tüntetők ellen, és akik tesznek, azok Isten ellen vétkeznek. Az a hír is elterjedt, hogy a Forradalmi Gárda is megosztott azzal kapcsolatban, mit tegyenek a tüntetőkkel. A Guardian szerint a Teheráni Egyetem szépművészeti hallgatói (akiket a Baszidzs-milícia megtámadott) határozatlan idejű ülősztrájkot kezdenek szombaton.

Hamenei beszédében a "cionistákat" és a "gonosz" briteket is hibáztatta a helyzetért. Nagy-Britannia azonnal tiltakozott: a beszéd elhangzása után rögtön bekérették a minisztériumba Irán londoni nagykövetét, Raszul Movahediant. Gordon Brown brit kormányfő szerint az Európai Unió egységes a tüntetőkkel szembeni erőszak elítélésében.

Obama: A világ figyeli Iránt

Az Egyesült Államok is az eddigi legerősebb jelzést küldte Iránnak: az amerikai kongresszus alsóháza 405-1-es szavazati aránnyal fogadta el a határozatot, amely elítélte a demonstrálókkal szembeni erőszakot és azt is, hogy az iráni kormány korlátozza az internet használatát és a mobiltelefonos kommunikációt. A republikánusok által benyújtott határozat Obama burkolt kritikája - az elnököt ugyanis az utóbbi napokban több vezető ellenzéki politikus (köztük John McCain) is bírálta, amiért nem volt elég határozott Irán ügyében. A nem túl éles megfogalmazású határozat mellett ezúttal a demokraták is felsorakoztak.

Barack Obama a CBS News hírcsatornának adott interjúban azt mondta: nagyon aggódik Irán legfőbb politikai és vallási vezetőjének hangneme miatt. Obama szerint a teheráni kormánynak tudnia kell, hogy a világ figyeli Iránt, az országot pedig jellemzi, hogyan kezeli a békés tüntetőket.

Az Amnesty International jogvédő szervezet szerint Hamenei ajatollah pénteki beszédében zöld utat adott a hatóságoknak az erőszakora, ha a tüntetések folytatódnak, ez pedig rengeteg ember életébe kerülhet. A jogvédő szervezet szerint ezzel sérül a gyülekezési és a szólásszabadság is.

Máhmúd Ahmadinezsad részt vett Hamenei beszédén, de továbbra sem szólalt meg a hetedik napja tartó tüntetésekkel és az elnökválasztási eredménnyel kapcsolatban.