Fenyegető szavak és bizonytalanság Iránban

2009.06.19. 22:04

Irán első számú vallási vezetője alig burkolt fenyegetésében egyértelművé tette, az ellenzék csak magát okolhatja, ha egy esetleges tüntetés vérontásba torkollik. Múszavi egyik szövetségese szerint szombaton nem folytatódnak a tüntetések, más források szerint több demonstráció is készül. Hameini ajatollah beszédével Nagy-Britanniánál is kihúzta a gyufát, és az Egyesült Államok is az eddig legerősebb jelzését küldte Iránnak. Pénteki összefoglaló.

Az iráni elnökválasztáson nem történtek csalások, az emberek pedig jobban teszik, ha nem vonulnak az utcára - ez volt Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb vallási vezetőjének legfontosabb üzenete pénteki beszédében.
 
"Ha valakinek kifogásai vannak, jelezheti demokratikus úton is. Az utcai tüntetések veszélyeztetik a demokráciát" - mondta Hamenei ajatollah. Hamenei azt is mondta, ha lesznek tüntetések, és vérontásba torkollanak, azért az ellenzék lesz a felelős. A Guardian egykori iráni tudósítója szerint a beszéd szélsőségesen keményvonalas és kompromisszumot nem ismerő volt. Robert Tait szerint Hamenei ezzel felemelte a tétet és kiélezte a megosztottságot Iránban.

Van, aki szerint vér fog folyni

Az alig burkolt fenyegetés hatására egyes hírek szerint Mir Hosszein Múszavi lemondta a szombatra tervezett tüntetést. "Múszavi nem tervez szombatra vagy vasárnapra újabb nagygyűlést. Ha majd gyűlést tervez, azt honlapján közzétesz" - mondta a Reutersnek Múszavi névtelenül nyilatkozó szövetségese.

Más források szerint ugyanakkor lesznek demonstrációk szombaton. A Huffington Postnak egy Teheránban tartózkodó iráni újságíró azt mondta, szombat délután négykor lesz egy tüntetés, és hozzátette: "vér fog folyni". A Guardian információi szerint is lesz tüntetés, és Múszavi és Hatami volt iráni elnök is részt fog venni rajta.

 

Forrás: AFP

 

A Guardian arról is ír, hogy az Iráni Hezbollah azt üzente, semmit nem fog tenni a tüntetők ellen, és akik tesznek, azok Isten ellen vétkeznek. Az a hír is elterjedt, hogy a Forradalmi Gárda is megosztott azzal kapcsolatban, mit tegyenek a tüntetőkkel. A Guardian szerint a Teheráni Egyetem szépművészeti hallgatói (akiket a Baszidzs-milícia megtámadott) határozatlan idejű ülősztrájkot kezdenek szombaton.

Hamenei beszédében a "cionistákat" és a "gonosz" briteket is hibáztatta a helyzetért. Nagy-Britannia azonnal tiltakozott: a beszéd elhangzása után rögtön bekérették a minisztériumba Irán londoni nagykövetét, Raszul Movahediant. Gordon Brown brit kormányfő szerint az Európai Unió egységes a tüntetőkkel szembeni erőszak elítélésében.

Obama: A világ figyeli Iránt

Az Egyesült Államok is az eddigi legerősebb jelzést küldte Iránnak: az amerikai kongresszus alsóháza 405-1-es szavazati aránnyal fogadta el a határozatot, amely elítélte a demonstrálókkal szembeni erőszakot és azt is, hogy az iráni kormány korlátozza az internet használatát és a mobiltelefonos kommunikációt. A republikánusok által benyújtott határozat Obama burkolt kritikája -  az elnököt ugyanis az utóbbi napokban több vezető ellenzéki politikus (köztük John McCain) is bírálta, amiért nem volt elég határozott Irán ügyében. A nem túl éles megfogalmazású határozat mellett ezúttal a demokraták is felsorakoztak.

Barack Obama a CBS News hírcsatornának adott interjúban azt mondta: nagyon aggódik Irán legfőbb politikai és vallási vezetőjének hangneme miatt. Obama szerint a teheráni kormánynak tudnia kell, hogy a világ figyeli Iránt, az országot pedig jellemzi, hogyan kezeli a békés tüntetőket.

Az Amnesty International jogvédő szervezet szerint Hamenei ajatollah pénteki beszédében zöld utat adott a hatóságoknak az erőszakora, ha a tüntetések folytatódnak, ez pedig rengeteg ember életébe kerülhet. A jogvédő szervezet szerint ezzel sérül a gyülekezési és a szólásszabadság is.

Máhmúd Ahmadinezsad részt vett Hamenei beszédén, de továbbra sem szólalt meg a hetedik napja tartó tüntetésekkel és az elnökválasztási eredménnyel kapcsolatban.

KAPCSOLÓDÓ CIKK