Nem szabad gyászolni Irán angyalát

Vágólapra másolva!
Egy 26 éves teheráni lány vált az iráni kormányellenes tüntetések szimbólumává. A lányt a szombati tüntetésen lőtték mellbe Teherán központjában - a haldoklásáról készült videók bejárták a világot, a tüntetők szerint a baszídzs milícia tagjai lőtték le. A szimbólummá vált lányt, akit több helyen Irán angyalának neveznek, tilos gyászolni: a hatóságok megtiltották a nyilvános temetést.
Vágólapra másolva!

Keddre megtiltották az iráni hatóságok, hogy Neda Szalehi Aga Szoltan családja a gyász jeleként fekete transzparenst helyezzen ki a házukra. A 26 éves egyetemista lányt a szombati tüntetéseken lőtték mellbe, a haldoklásáról mobiltelefonnal készített videó bejárta a világot. Neda az iráni tüntetők szimbóluma lett, éppen ezért a hatóságok igyekeznek meggátolni, hogy a lány halála miatt még nagyobb erőre kapjanak a tömegtüntetések - írja a londoni Times.

Neda Szalehi Aga Szoltant akkor lőtték le, amikor szombaton az egyik tüntetést nézte Teherán központjában. Erről Hamid Panahi, Neda barátja és zenetanára beszélt a Los Angeles Timesnak. Panahi és két barátja mellette állt, amikor meghalt. A kocsijuk beragadt a dugóba a teheráni Szabadság tér közelében, ahová azért tartottak, hogy csatlakozzanak a tüntetőkhöz. A dugó miatt kiszálltak, hogy friss levegőt szívjanak. Ekkor Panahi távolról durranást hallott, ebben a pillanatban Neda összeesett. "Még egy kődarabot sem hajított el. Csak álltunk és néztük a tüntetést, mégis lelőtték. Csak egy golyó volt" - emlékezett vissza a férfi.

Panahi azt mondta, szemtanúktól hallotta, hogy a lövés nem egy rendőr fegyveréből érkezett, hanem a baszidzs milícia egy tagja lőtt - a baszidzsok egy csoportja állítólag a közelben tartózkodott.

Felidézte azt is, ahogy a lány mellkasából, majd szájából és orrából vér kezdett szivárogni. Neda utolsó szavai Panahi szerint ezek voltak: "Égek! Égek!" Egy doktor próbált meg segíteni a sebesültön, utasította Panahit, hogy fogja le a sebet. Egy autós felajánlotta, hogy elviszi őket a kórházba. A lány azonban Panahi szerint meghalt, mielőtt odaértek volna, hiába nyitottak nekik mindenütt utat a tüntetők. (A haldoklásáról mobiltelefonnal készített videók bejárták a világot - az egyik, megrázó képsorokat tartalmazó felvételt itt megnézheti.)

"Mindig olyan mosolygós volt, mindig sugárzott. Annyira sajnálom. Ezt a bűnt nem a kormány védelmében követték el, ez embertelen dolog volt" - mondta a Los Angeles Timesnak Panahi. A lány barátai és ismerősei szerint iszlám filozófiát tanult a teheráni Azad egyetemen, és idegenvezetőnek készült. Korábban hátizsákos kirándulóként két barátjával bejárta Thaiföldet, Dubajt és két hónappal ezelőtt Törökországot. Barátai szerint Nedát nem érdekelte a politika, de mégis feldühítették a választási eredmények. A múlt hét óta tüntetőkhöz hasonlóan ő is úgy vélte, hogy csalás történt - ezért határozta el, hogy elmegy tüntetni szombaton. Bár többen próbálták erről lebeszélni, azt mondta, nem fél a veszélytől.

A gyászt a hatóságok korlátok közé szorították. A Times szerint a hatóságok nemcsak a fekete poszterek kihelyezését tiltották meg, hanem a nyilvános temetést és virrasztást is, és nem engedélyeztek semmilyen, az emlékezésnek szentelt gyülekezést. Az állami kézben levő iráni sajtó elhallgatta Neda halálát. A brit lap szerint a teheráni hatóságok így próbálnak küzdeni az ellen, hogy a lány halála világszerte az iráni tiltakozások szimbólumává váljon. Mindennek ellenére a fővárosban sok helyen jelentek meg poszterek Neda képével, világszerte tüntetők mutatták fel fényképeit, és több helyen Irán angyalának nevezték.

A Times szerint a hatóságok akkor léptek fel a nyilvános gyásszal szemben, amikor észlelték, hogy Hamid Panahi és Neda más ismerősei nyilatkoztak a Los Angeles Timesnak a lány haláláról. Panahi azt mondta, nem érdekli, milyen veszélybe kerül a nyilatkozata miatt. "Nincs mit vesztenem. Ismernek, tudják, hol lakom. Jöjjenek és vigyenek el, ha akarnak, én már nem számítok. Most már a fiatalokra kell gondolnunk" - mondta. "Amikor egy ártatlan gyereket megölnek, az nem igazságtétel. És nem vallás. Az ilyesmi teljesen elfogadhatatlan."